Alba: Microcentrală hidroelectrică, realizată cu aproape patru milioane de lei

Aproape patru milioane de lei intenționează Consiliul Județean Alba să investească într-o microcentrală hidroelectrică pe râul Sebeș, obiectivul urmând să fie amplasat în interiorul stației de pompare de intervenție de la Petrești, situată lângă Transalpina.

Consilierii județeni din Alba au votat joi proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice Studiu de Fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Microcentrală hidroelectrică aducțiune apă brută Petrești”.

Stația de tratare Petrești este o amenajare complexă destinată apelor brute, în vederea realizării serviciului de alimentare cu apă potabilă a consumatorilor casnici și industriali din județul Alba. Această stație este alimentată cu apă brută gravitațional din acumularea Obrejii de Căpîlna, punctul de racord fiind conducta de aducțiune a centralei Săsciori, și prin pompaj, din lacul Petrești, în perioadele în care aducțiunea centralei este goală.

Datorită diferenței de nivel între priza din acumularea Obrejii de Căpîlna și stația de tratare Petrești, de 103 metri, există un potențial energetic în prezent neexploatat. Acest potențial este constatat în incinta Stației de pompare de intervenție, stație care are rolul de a furniza necesarul de apă brută pentru stațiile de tratare Petrești și Săsciori, în cazul indisponibilității aducțiunii.

Conform documentației întocmite la solicitarea CJ Alba, respectiv Studiului de fezabilitate, se propune amplasare a două microagregate în sala pompelor din clădirea Stației de pompare de intervenție Petrești, utilizând dotările deja existente — clădirea stației, conducta de aducțiune din lacul Petrești și conducta de aducțiune a CHE Săsciori.

Capacitățile propuse a fi realizate sunt două turbine orizontale, racorduri hidraulice și elemente de secționare la cele două hidroagregate, instalații de automatizare, instalații și echipamente de contorizare. Puterea instalată va fi de 192 kw, iar energia medie anuală produsă va fi de 1.620 MWh/an.

Durata de execuție estimată de proiectant este de un an de zile. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: alba24.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata