Alex Jurconi (PRO AGRO): Obiectivul nostru este reducerea la 5% a TVA la carne, începând cu 1 ianuarie 2015

 

Obiectivul nostru este reducerea la 5% a TVA la carne și produse din carne, începând cu 1 ianuarie 2015, a declarat, joi, Alex Jurconi, președintele Federației Naționale PRO AGRO, la lansarea campaniei de reducere a TVA la carne.

„Trebuie să ne asumăm realist o foaie de parcurs. Vor fi europarlamentarele și este limpede că în următoarele 30-45 de zile, politicienii vor fi puțin dispuși să aibă un dialog pe teme tehnice cum este scăderea TVA. Urmează misiunea FMI din vară, iar până atunci există suficient timp pentru ca noi, asociațiile, împreună cu partenerii noștri Camera Consultanților Fiscali și Asociația Marilor Rețele de Supermarketuri să construim un document de suport. Va fi o primă intervenție a guvernanților către partenerii internaționali. Așteptăm să se concretizeze într-o măsură în cursul toamnei și ne-am dori ca, de la 1 ianuarie 2015, să avem TVA de 5%”, a spus Jurconi.

Acesta a comparat două bucăți de cotlet de porc, una din producție autohtonă și una din Ungaria, arătând că prima se regăsește în magazine la un preț de 21,69 lei pe kg, cu TVA 24%, respectiv 5,20 lei, în timp ce carnea din Ungaria ajunge pe rafturile lor, transformat în lei, la un preț de 20,76 lei, dar TVA este de 5%, deci numai 1,03 lei.

În aceste condiții, în România, prețul la raft al cărnii de porc este de numai 16,49 lei, fără TVA, iar în Ungaria de 22,72 lei. Acest lucru arată că producătorii români lucrează aproape la prețul de cost, iar avantajele de a aduce carne din Ungaria sunt evidente pentru că se aplică doar TVA de numai 5%.

„Întrebarea noastră este cât mai poate industria cărnii din România să mai suporte această presiune fantastică a taxelor pe valoare adăugată. Practic, același cost de producție îl are atât producătorul român cât și cel maghiar, tehnologiile sunt uniforme, dar noi trebuie să suportăm o valoare adăugată atât de importantă pe produsul nostru. O scădere de TVA ar putea genera o promisiune de preț. Scăderea TVA de la 24% la 5% înseamnă 19 puncte procentuale relative la valoarea adăugată. Aceste 19 puncte reprezintă, de fapt, în prețul final 15%, iar 15% potențială reducere de preț generează suficientă marjă ca noi procesatorii, comercianții și producătorii să putem să ne ajustăm valorile, respectiv vânzarea, iar pe lanț să se obțină prețuri mai mici pentru consumatori, venituri mai bune pentru noi și venituri mai mari la buget”, a explicat Jurconi.

Următorul eveniment organizat de asociațiile din industria cărnii va avea loc în luna iunie, împreună cu factorii guvernamentali.

Potrivit datelor prezentate de reprezentanții din industria cărnii din România, statul pierde anual peste 450 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale la carne și produse din carne, iar România se numără printre țările cu cea mai mare TVA la carne din Europa, numai Danemarca având un nivel mai mare al TVA, respectiv de 25%. Franța, Croația, Polonia Cipru au TVA de 5% la alimente, iar Marea Britanie, Irlanda și Malta 0%, restul țărilor înregistrând un nivel între 6% și 21%.

Conform datelor statistice prezentate de industria cărnii, reducerea evaziunii fiscale este în strictă corelație cu reducerea TVA la alimente, iar acest lucru a fost demonstrat de cifrele înregistrate. Astfel, în anul 1998, când TVA a crescut de la 18% la 22%, evaziunea a urcat de la 4,4% din PIB la 8,9% din PIB. După ce TVA a crescut de la 19% la 24%, evaziunea a ajuns la 9,6% de la 8% din PIB. În mod asemănător, atunci când valoarea TVA a fost redusă s-a constat o reducere a evaziunii fiscale, ceea ce s-a văzut în anul 2000, când taxa pe valoare adăugată a fost micșorată de la 22% la 19%, iar evaziunea „a plonjat” de la 8,1% din PIB la 5,3% din PIB.

Asociațiile patronale din industria cărnii au lansat, joi, o campanie pentru reducerea TVA la carne și preparate din carne precum și o platformă on-line, www.taietva.ro, prin intermediul căreia românii se vor putea implica direct în susținerea acestei campanii și vor putea urmări demersurile făcute în acest sens.

Valoarea pieței totale de carne, respectiv carne de pui, de porc și preparate, este estimată la 3,2 miliarde de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata