Alexandru Arşinel, o viaţă închinată Teatrului de Revistă

La 4 iunie 2014, maestrul scenei românești de comedie Alexandru Arșinel împlinește 75 de ani.

S-a născut în localitatea suceveană Dolhasca, devenită celebră, fiind evocată mereu de Alexandru Arșinel în mai toate momentele comice.

Potrivit cărții sale biografice lansate în noiembrie 2012 și intitulată ”Alexandru Arșinel, de la Dolhasca pe… Calea Victoriei”, copilăria sa a fost marcată de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, care a adus bombardamente, sărăcie și foamete. Tot aici, povestește că tatăl lui, angajat la CFR, își dorea ca el să îi calce pe urme, însă Arșinel nu reușește să intre la Facultatea de Construcții. Astfel, face, pentru o perioadă, figurație la Teatrul Național din Iași, și se hotărăște să devină actor.

”Eu învățam și pentru construcții, și pentru teatru, pe acoperișul magaziei din curte. (…) Intrând figurant la Naționalul din Iași, gavroche-ul cartierului CFR Aurora a simțit imediat că e mai ușor să dai la teatru decât să înveți matematică și fizică. M-am apucat să învăț la română. Aveam cărțile de matematică într-o parte și pe celelalte alături. Și odată mama s-a urcat pe furiș și m-a întrebat ce fac cu cartea de română. Și atunci i-am mărturisit că aș vrea să dau la teatru. ‘Dacă află tac-tu, te omoară!’, mi-a spus ea. Au fost discuții lungi-lungi între mama, tata și sora mea, mai mică decât mine, care mă susținea de frică, iar eu îi mâncam clătitele. Eram rău cu ea. Eram șugubăț, năzdrăvan rău de tot. Îmi croiam lumea, viața, așa cum voiam eu, mai luam câte o scatoalcă și atunci trebuia să mă țin de treabă”, declara maestrul în 2011, într-un interviu.

A absolvit, în 1962, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, unde a avut-o ca mentor pe actrița Irina Răchițeanu. În timpul facultății, prin 1960, apare la televiziune ca interpret de muzică ușoară, iar în ultimul an de studii debutează în divertisment pe scena Teatrului Cassandra, într-un spectacol realizat împreună cu o formație de la conservatorul bucureștean.

Prima sa întâlnire cu publicul, ca actor absolvent, a realizat-o în orașul Reghin în 1963, într-o piesă dramatică — ”Oceanul” de Al. Stein — fiind repartizat împreună cu toată promoția la Târgu-Mureș, pentru înființarea secției române de acolo. Este distribuit într-un rol dramatic negativ. De altfel, în producțiile din institutul de teatru, în mare, a fost actor dramatic. Tot la Târgu Mureș a început să joace și în comedii.

În 1966 se mută în București și din 1967 joacă la Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase”, unde interpretează cu mult umor o serie de personaje: Paraschiv din ”Groapa”, un spectacol muzical de Eugen Barbu și Radu Șerban sau Cetățeanul din ”Doctore sunt al dumneavoastră”, musical de Aurel Storin și Vasile Vasilache jr., ”Ok Melody”, ”Dai un ban, dar face”, etc.

Realizând o paralelă între dramă și comedie, actorul spunea, într-un interviu recent: ”Există o ramură a teatrului românesc care ocupă un loc fruntaș în sondajele recente făcute în baza preferințelor publicului spectator și anume, comedia. Cred că oamenii caută o oază de speranță, de optimism în teatru. Nu întâmplător se spune despre comedie că este un adevărat medicament vindecător pentru că prin ceea ce oamenii încearcă să aleagă se demonstrează că au nevoie de acest remediu. Și atunci teatrele în general ar trebui să se îndrepte spre această zonă mai mult”.

A regizat spectacolul ”Nevestele Vesele” de la Teatrul Tănase, a jucat în spectacole de revistă având-o ca parteneră pe actrița Stela Popescu. Printre aceste spectacole: ”Revista cu paiațe” de Mihai Maximilian, ”Deschis pentru renovare” de Al. Mirodan, ”Se caută o vedetă”, spectacol de estradă, ”Vino să ne vezi diseară” de Petre Bărbulescu, ”Nicuță… la Tănase” de Nicuță Tănase și Marin Traian, ”Aventurile unei umbrele” de Nell Cobar, ”Uite că nu tac” de Petre Bărbulescu, ”Microfonul de la miezul nopții”, ”Savoy, Savoy, Sonatul lunii” de Sașa Georgescu și Puiu Călinescu, ”Bimbirica”, o comedie muzicală de Aurel Storin, ”Boema, Artiștii și Boema” de M. Maximilian și V. Veselovski, ”Ah, femeile” de M. Maximilian, etc. Pe scena Teatrului Național a jucat în rolul lui Prisapkim din ”Ploșnița” de V. Maiakovski.

Din 1978, formează cu Stela Popescu un cuplu artistic celebru atât în țară, cât și peste hotare, fiind vedete incontestabile ale teatrului de revistă. Pentru activitatea lor, cei doi mari actori au fost răsplătiți, în 2002, cu Premiul special al UNITER pentru teatrul de revistă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata