Alexandru Vişinescu, acuzat de infracţiuni contra umanităţii

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de genocid, din vechiul Cod penal, în infracțiuni contra umanității, conform noului Cod penal, în cazul lui Alexandru Vișinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat.

Alexandru Vișinescu s-a prezentat miercuri la Parchetul General, unde procurorii i-au adus la cunoștință de schimbarea infracțiunii pentru care este cercetat penal.

La ieșire din sediul Parchetului, Vișinescu nu a dorit să declare nimic jurnaliștilor, însă avocatul acestuia a precizat că fostul comandant de penitenciar și-a menținut declarația dată în fața procurorilor, în sensul că nu a săvârșit niciun abuz cu privire la regimul de viață al deținuților.

De asemenea, procurorii au audiat miercuri, în calitate de martor, un fost angajat al Administrației Penitenciarelor.

„Din probatoriul administrat până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că în perioada 1956—1963, în care au fost închise vârfurile deținuților politici din România comunistă, penitenciarul a fost condus de căpitanul, apoi maiorul Vișinescu Alexandru, care a aplicat un regim de detenție dur, cunoscut pentru izolarea completă în care erau ținuți cei încarcerați și pentru neasigurarea condițiilor medicale necesare deținuților bolnavi. Principalele categorii de deținuți aflate în penitenciar, așa cum reiese chiar dintr-o notă a inculpatului adresată Consiliului Securității Statului din anul 1967, erau: foști conducători în guvernele burghezo-moșierești și în conducerile PNȚ și PNL; foști conducători ai diverselor organizații subversive; foste cadre de conducere după 23 August 1944; foste cadre MAI după 23 August 1944; foști conducători ai diverselor secte religioase; alte cazuri mai izolate”, susțin procurorii.

„Condițiile de viață din Penitenciarul Râmnicu Sărat, așa cum au fost descrise de foștii deținuți și reies din documente, au creat premisele apariției unor afecțiuni deosebit de grave, rezultate în câteva cazuri cu decesul deținuților, probând natura abuzivă și tratamentul neglijent aplicat de comandantul închisorii, Vișinescu Alexandru, în perioada 1956 — 1963. Regimul impus nu asigura sub nicio formă condițiile minime de supraviețuire pe termen lung, având în vedere că de cele mai multe ori sentințele se întindeau pe o perioadă care depășea 10 ani. Decesul deținuților politici survenea, astfel, în urma unui proces lent, dar eficace, prin care aceștia erau torturați fizic și psihic”, mai declară Parchetul General.

În opinia procurorilor, actele săvârșite de Alexandru Vișinescu în perioada în care a deținut funcția de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute de art. 439 lit. j) din noul Cod penal, infracțiuni contra umanității — persecutarea unui grup sau a unei colectivități determinate prin privare de drepturile fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestor drepturi, pe motive de ordin politic, rasial, național, etnic, cultural, religios, sexual ori în funcție de alte criterii recunoscute ca inadmisibile în dreptul internațional.

Alexandru Vișinescu este unul dintre cei 35 de torționari identificați de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Împotriva sa a fost depusă o sesizare penală pentru omor deosebit de grav, el fiind descris de foștii deținuți politici drept „un individ extrem de crud”.

În urma investigațiilor desfășurate, IICCMER a identificat o serie de probe care indică faptul că în perioada în care lt. col. (r) Alexandru Vișinescu a îndeplinit funcția de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, 1956-1963, deținuții politici au fost supuși unui regim de detenție extrem de dur.

Potrivit IICCMER, acesta poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la condițiile inumane de detenție, care au dus în final la decesul unor deținuți politici aflați în executarea pedepselor privative de libertate în această închisoare.

Alexandru Vișinescu are 88 de ani și trăiește în București. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. crestin spune

    P-ASTIA CA ASTA, CONDAMNATI SI EXPORTATI CU SINGURA NAVA ROMANEASCA PE O INSULS PUSTIE DIN MIJLOCUL ATLANTICULLUI SAU PACIFICULUI; IN ACEST FEL ESTE ASIGURATA SI CONDITIA UMANA A NOASTRA, A CELOR CE-I COMDAMMNAM PE ACESTI CRIMINALI CU FATE UMANE!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata