Alimentaţia bogată în grăsimi favorizează apariţia cancerului de colon

Alimentaţia bogată în grăsimi favorizează apariţia cancerului de colon, susţine o echipă de oameni de ştiinţă din SUA care a explicat şi mecanismul molecular şi celular care duce la îmbolnăvire, într-un studiu publicat miercuri în revista ”Nature”, care deschide noi perspective în prevenirea şi vindecarea acestei maladii, una dintre cele mai ucigătoare forme de cancer.

Cercetarea, efectuată pe şobolani, a evidenţiat că grăsimile generează o veritabilă furtună în intestin: stimulează producţia de celule-mamă intestinale şi determină alte celule să se comporte ca şi cum ar fi celule-mamă. prin urmare, şi acestea se reproduc nedefinit, devin canceroase şi favorizează apariţia cancerului de colon şi a altor tumori intestinale.

”Un regim cu multe grăsimi nu modifică numai biologia celulelor-mamă, ci alterează şi biologia celulelor diferite şi aceste două procese, împreună, conduc la formarea de tumori”, a explicat unul dintre principalii autori ai studiului, Omer Yilmaz, profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA, scrie ziarul spaniol ”ABC”.

Timp de un an, colectivul ştiinţific a dat unora dintre şobolani o alimentaţie cu 60% grăsimi, depăşind astfel media din dieta occidentalilor. S-a constat că aceste animale şi-au mărit greutatea corporală cu 30-50 % şi au dezvoltat mai multe tumori intestinale decât rozătoarele care avuseseră o dietă echilibrată.

Totodată, cercetătorii au descoperit o cale de detectare a nutrienţilor care este super-activată de regimul bogat în grăsimi.

Senzorul de acizi graşi, denumit PPAR-delta, răspunde la nivelul crescut de grăsimi prin activarea procesului metabolic care permite celulelor să ardă grăsimile ca sursă de energie în loc de zaharuri şi hidraţi de carbon, cum face de obicei. Dar se pare că PPAR-delta activează şi ansamblul de gene importante pentru identitatea celulelor-mamă. Echipa condusă de Omer Yilmaz analizează în prezent modul în care se petrec aceste fenomene, cu speranţa găsirii unor tratamente pentru tumorile provocate de obezitate.

Obezitatea şi regimul alimentar dezechilibrat sunt relaţionate de către specialişti şi cu alte forme de cancer, cum ar fi cel de sân, al vezicii biliare, de rinichi, pancreas, esofag, precum şi cu alte afecţiuni intestinale greu de tratat, printre are boala lui Crohn.

”S-a observat că, indiferent de greutatea corporală a individului, regimul gras are influenţă asupra evoluţiei bolii”, a declarat Pere Puigserver, de la departamentul de biologie celulară al Universităţii Harvard din SUA. Comentând în revista ”Nature” respectivul studiu, el a tras atenţia că au mai rămas multe aspecte de clarificat, cum ar fi caracterul reversibil sau nu al modificărilor din arhitectura tubului digestiv sau influenţa florei intestinale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata