Alimentaţia corectă pentru copii

Copiii sunt audiența cea mai importantă când vorbim de alimentație, pentru că o dietă echilibrată este esențială pentru creșterea și dezvoltarea lor normală și pentru că la această vârstă ei își formează și definesc obiceiurile alimentare pe care le vor urma de-a lungul vieții.

O alimentație corectă promovează nu doar o mai bună stare de sănătate și o susceptibilitate scăzută la îmbolnăvire, ci contribuie la dezvoltarea cognitivă și la succesul școlar, susține nutriționistul Lygia Alexandrescu.

„Lăsați să aleagă după criteriile lor, copiii nu vor selecta întotdeauna cele mai sănătoase alimente și combinații alimentare. Preferința lor intrinsecă pentru alimente dulci îi face și mai vulnerabili în fața avalanșei de reclame de profil, la care sunt expuși practic de la naștere. Lupta între educație și reclamă este nedreaptă, iar efortul de timp și răbdare al părintelui și mai ales al celui care educă trebuie să fie constant și susținut”, a afirmat Alexandrescu.

Potrivit acesteia, un instrument util în stabilirea elementelor din dieta copilului este piramida alimentară, creată pentru aceștia, și care este diferită de cea a adulților, prin mărimea porțiilor recomandate și prin aportul diferit al unor nutrienți cheie (calciu, fier, sodiu, grăsimi, etc).

„Prin urmarea corectă a recomandărilor care reies din piramida alimentară pot fi create programe alimentare bazate pe produse alimentare variate, bogate în nutrienți și echilibrate energetic (caloric), în funcție de vârsta copilului”, a explicat nutriționistul.

Lygia Alexandrescu a spus că la baza alimentației copilului trebuie să se afle glucide complexe, porționate moderat (pâine, cereale, orez, mămăligă, paste).

De asemenea, fructele și legumele proaspete și gătite dietetic constituie următoarea clasă de produse alimentare obligatorii în dieta copilului, datorită aportului de fibre, enzime și multivitamine și minerale pe care le conțin.

„Carnea slabă, peștele, ouăle conțin proteine și îi asigură copilului și aportul de fier, însă porțiile nu trebuie să depășească 80-100 g carne pe zi, iar metoda de gătire să fie dietetică (fiert, la grătar sau la cuptor, nu prăjit). La același nivel în piramida alimentară se află produsele lactate (lapte integral, brânzeturi, iaurt, chefir, sana, etc.), importante datorită aportului de calciu, proteine și vitamina D. Cel mai limitat nivel al piramidei este cel care conține uleiuri, grăsimi și dulciuri rafinate și de aceea ele trebuie consumate cu mare atenție și doar ocazional, fiind bogate în calorii și sărace în nutrienți”, a arătat nutriționistul.

Potrivit acesteia, lista de alimente care trebuie să se regăsească în dieta copilului trebuie să conțină și produse obținute din cereale integrale (orez, ovăz, grâu integrale), legume (cu frunze verzi, bogate în clorofilă și cu pigment cât mai închis la culoare, bogate în licopen), fructe (citrice, mere bogate în vitamina C, de pădure, bogate în antioxidanți), ou (fiert cleios), brânzeturi proaspete și cu aport scăzut de sare, carne de curcan și somon, fasole uscată, nuci și alte oleaginoase crude, condimente (turmeric, mentă, scorțișoară).

De asemenea, lista ar putea să conțină și miere cu multiple beneficii, însă efectul asupra greutății corporale este același cu cel al zahărului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata