Alimentaţia te ajută să eviţi un atac cardiac

Pentru a avea o inimă puternică şi sănătoasă, pe lângă practicarea unui sport şi evitarea obiceiurilor sedentare este necesar să-ţi controlezi în mod strict alimentaţia. Această grijă trebuie să fie chiar mai mare dacă suferi de hipertensiune, ai nivele crescute de colesterol sau dacă ai diabet.

Tulburările cardiace pot fi foarte bine evitate cu un tratament controlat de către medicul tău. În acest articol vei găsi informaţii despre zece alimente care te vor ajuta să-ţi menţii într-o stare bună inima şi vasele de sânge, pentru a evita un atac cardiac.

Zero grăsimi saturate

În primul rând, pentru a evita un atac cardiac, trebuie subliniată importanţa de a consuma alimente care să aibă conţinut scăzut de grăsimi saturate şi de colesterol, în acest caz sunt preferabile cele cu un conţinut ridicat de fibre.

De asemenea, este important să nu abuzezi de zahăr şi de sare, deoarece acumularea acestora în organism obstrucţionează vasele de sânge. Mezelurile, conservele şi condimentele industriale, precum maioneza din comerţ, consumate în exces, aduc prejudicii sănătăţii. Elimină-le din dietă şi vei evita un atac cardiac.

Acestea sunt alimentele recomandate să le consumi, pentru a evita afecţiunile cardiace:

1. Nucile

Persoanele care consumă nuci mai mult de două ori pe săptămână îşi reduc astfel cu 60% riscul de a suferi de boli coronariene, iar aceasta se petrece deoarece 93% din grăsimile pe care le conţin sunt bogate în acid linolenic,  acid gras esenţial pe care organismul îl transformă în omega 6, care împiedică formarea cheagurilor şi obstrucţia arterelor.

2. Uleiul de măsline

Uleiul de măsline prezintă în compoziţia sa acizi graşi care aduc multe beneficii sănătăţii. Uleiul de măsline este preţios pentru sănătate deoarece conţine atât acizi graşi monosaturaţi, cât şi antioxidanţi. Conform studiilor medicale realizate până în prezent, uleiul de măsline folosit în alimentaţia zilnică previne apariţia bolilor de inimă prin scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”) în timp ce creşte nivelul de colesterol HDL (colesterolul „bun”). Se pare că nici un alt ulei natural nu conţine o cantitate atât de mare de acid monosaturat precum uleiul de masline.

4. Țelina

Studii medicale recente au descoperit un component al ţelinei care ajută la menţinerea unui nivel bun al tensiunii arteriale, reducând în sânge concentraţia hormonilor de stres, care cauzează contracţia vaselor de sânge.
S-a mai demonstrat că consumul zilnic de ţelină reduce nivelele de colesterol. Sucul de ţelină, consumat timp de o săptămână va duce la scăderea semnificativă a tensiunii arteriale. Un compus din ţelină are rolul de a relaxa muşchii din jurul arterelor şi de a dilata vasele de sânge, iar acesta va circula normal.

5. Avocado

Acest fruct este ideal deoarece conţine o cantitate ridicată de grăsimi mono nesaturate şi acizi graşi omega 6. La fel precum uleiul de măsline, avocado este extraordinar pentru reducerea nivelelor de colesterol rău LDL şi menţinerea colesterolului bun HDL.
Ceea ce trebuie luat în considerare atunci când se consumă avocado este aportul său caloric ridicat datorită conţinutului de ulei echivalent cu 25% din greutatea sa. De aceea, în diete care urmăresc menţinerea unei greutăţi echilibrate, este convenabil să se consume în mod echilibrat acest fruct.

6. Fasolea verde

Este o sursă excelentă de fibre, un foarte bun aliat pentru diabetici şi pentru afecţiunile cardiace, consumul unei ceşti de fasole verde pe zi reduce nivelele de colesterol cu 10% şi aduce aproximativ 10 grame de fibre vegetale.

În plus sunt o sursă importantă de acid folic, această vitamină controlează în corp nivelele de homocisteină din sânge. Dacă nivelele de homocisteină ridicate sunt la fel de nocive pentru inimă precum obiceiul de a fuma şi mai rău decât efectele colesterolului. Acidul folic, împreună cu vitaminele B6 şi B12 acţionează ca o barieră chimică care reglează excesul de homocisteină în organism.

7. Merele

Acest fruct atât de comun conţine o fibră solubilă în apă numită pectină, aceasta stopează riscurile de a suferi de anumite boli relaţionate cu inima. S-a demonstrat de asemenea că un consum regulat de mere reduce într-un anumit grad indicele de colesterol din sânge.
Alte fructe care sunt bogate în fibre solubile sunt perele, piersicile, caise, gutui şi banane.

8. Strugurii

Strugurii conţin flavonoizi care sunt elemente antioxidante utilizate pentru a lupta contra cancerului şi în acelaşi timp sunt anticoagulante eficiente care ajută la prevenirea unui atac cardiac. Pentru a profita de valoarea nutritivă a strugurilor este bine să se bea suc proaspăt stors. În cazul în care se consumă fructele, este recomandat să se consume şi coaja acestora.

9. Usturoiul

Despre usturoi se ştie că acţionează ca anti-trombotic (evitând formarea cheagurilor de sânge şi îmbunătăţind circulaţia acestuia), ca reglator al presiunii arteriale, ajută la reducerea nivelelor de lipide din sânge şi a colesterolului, iar consumul său constant întăreşte sistemul imunitar.

10. Vinul roşu

Un pahar de vin pe zi reduce cu 40% riscul unui atac cardiac, iar aceasta se datorează etanolului, un component care creşte nivelele de HDL, colesterolul bun, care împiedică formarea plăcilor de aterom. Totuşi, în acest caz se recomandă prudenţa şi echilibrul, deoarece alcoolul pe termen lung nu este benefic pentru organism. Se recomandă consumul vinului roşu în cantităţi reduse şi controlate.
Fă sport pentru a evita un atac cardiac

 Exerciţiile trebuie practicate fără excepţie, treizeci de minute de activitate fizică  moderată, efectuată zilnic protejează inima. Opţiunile pentru a urma acest regim  de activitate zilnică sunt variate, de la plimbarea prin parc sau cu bicicleta până la antrenamente specifice la o sală de fitness.

Iar cel mai important aspect este să devenim conştienţi că atât o alimentaţie sănătoasă cât şi un stil de viaţă sănătos, care să includă multă mişcare şi exerciţii fizice contribuie enorm la prevenirea tulburărilor cardiace şi în general la menţinerea unei stări optime de sănătate a organismului.

Dr. Luca Cătălin

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata