Alimente miracol pentru sănătate

Conform Institutului American de Investigare a Cancerului, aceste 18 alimente trebuie să facă parte din dieta persoanelor care doresc să reducă riscul de a suferi de cancer. Nutriţia în cancer este un factor foarte important, chiar dacă nu este singurul aspect de luat în considerare: există condiţii medio-ambientale şi genetice care vor influenţa apariţia riscului de a suferi de această boală.

 Evitarea sedentarismului şi a oscilaţiilor de greutate corporală fac de asemenea parte din recomandările pentru prevenirea cancerului, iar alimentaţia este zona în care putem realiza multe schimbări aducătoare de sănătate.

1. Usturoiul

Există numeroase studii asupra vegetalelor din familia Allium, printre ele fiind usturoiul, prazul, ceapa şi arpagicul ajută la protejarea cancerului de stomac. În plus, usturoiul reduce riscul apariţiei cancerului de colon.

Multe substanţe prezente în usturoi sunt studiate în investigaţia împotriva cancerului, printre ele fiind quercitina, alicina şi compuşii organosulfuraţi. O serie de teste in vitro au încurajat folosirea quercitinei în lupta împotriva unor tumori maligne localizate la nivelul pielii, sânilor, ovarelor, colonului, rectului sau creierului.

2. Turmericul

Turmericul este un condiment mai puţin cunoscut în România.

Turmericul are o aromă discretă, aproape insesizabilă şi poate fi utilizat în multe reţete. Provenit din India, turmericul este cel mai adesea găsit sub formă de pudră din rădăcina plantei Curcuma Longa sau inclus de multe ori în amestecuri numite “curry”.

Puternic anti-inflamator, turmericul este cunoscut ca un ingredient care poate încetini viteza de creştere a tumorilor canceroase, ajută ficatul în procesul zilnic de detoxifiere. Curcumina (extras din turmeric) are rol anti-cancer, prevenind formarea şi mărirea tumorilor şi chiar a metastazelor.

3. Coacăzele negre

Coacăzele negre sunt unul dintre cei mai puternici antioxidanţi. Sunt bogate în antocianină, căreia i se atribuie calităţi antitumorale, antiinflamatorii, antidiabetice, îmbunătăţirea vederii. Antocianina conferă coacăzelor negre caracteristicile culorii albastru închis.

În plus, concentraţia sa în acid elagic protejează de razele UV şi previne apariţia prematură a ridurilor.

4. Merişoarele

Merişoarele sunt originare din America de Nord şi sunt un puternic protector al căilor urinare. Sunt bogate în flavonoizi, acid ursolic (folosite în diete pentru pierderea în greutate), acid benzoic (expectorant, antiseptic şi fungicid) şi acidul hidroxicinamic (asociat cu prevenirea cancerului de stomac).

O echipă de cercetători din Canada a demonstrat cum celulele canceroase de la nivelul glandelor mamare erau supuse unui risc mult mai scăzut de evoluţie în tumori, dacă se consumau zilnic merişoare.

5. Dovleacul

Dovlecii se găsesc într-o mare varietate de forme şi au diferite arome. Sunt bogaţi în carotenoizi şi conţin nutrienţi importanţi mai ales pentru sezonul rece, când legumele proaspete se găsesc mai rar.

Carotenoizii acţionează ca antioxidanţi şi ajută la menţinerea sănătăţii celulelor corpului. Luteina şi zeaxantina, care conferă nuanţele de galben, ne protejează vederea şi pielea de razele ultraviolete.

6. Cireşele

Cireşele sunt o sursă importantă de fibre, vitamine şi potasiu. Antioxidanţii protejează împotriva cancerului, potasiul ajută la combaterea hipertensiunii, iar diferitele substanţe chimice au fost relaţionate cu uşurarea durerii în cazul artritei, a gutei şi a durerilor de cap.

Atât cireşele dulci cât şi cele amare au numeroase beneficii pentru corp, însă cele amare sunt cele mai recomandate, în termeni nutriţionali, mai ales ca sursă de vitamina A.

7. Cruciferele

Brocoli, varza creaţă, conopida, varza de Bruxelles, napii sunt printre cele mai bune alimente din lume, în mare măsură datorită efectelor anticancerigene, precum şi datorită concentraţiei lor de vitamina C şi K şi magneziu.

Conform anumitor studii medicale, 250 de grame de crucifere zilnic protejează împotriva cancerului de sân, plămâni, colon, rect şi prostată. În plus, ajută la reglarea nivelului de estrogen.

8. Cerealele integrale

Cerealele integrale au făcut parte din dieta umană din timpuri străvechi, însă în prezent foarte puţine persoane cunosc beneficiile acestora şi le includ în alimentaţie. În această lume dezvoltată se preferă versiunea rafinată, atât a cerealelor cât şi a zahărului, care din păcate este lipsită de majoritatea mineralelor atât de preţioase pentru sănătatea noastră.

Din cerealele rafinate se extrag tărâţele şi germenii, în care se găsesc mulţi nutrienţi şi substanţe fitochimice anticancerigene. Cerealele integrale conţin acid fitic care controlează nivelele de glucoză din corp şi împiedică absorbţia metalelor grele, toxice, care favorizează apariţia cancerului.

9. Vegetalele cu frunze verzi

Se estimează că omul paleolitic consuma o varietate de până la 200 de vegetale diferite cu frunze verzi. Din păcate, în prezent multe persoane de-abia dacă consumă salată verde. Din vegetalele cu frunze verzi obţinem fibre, folaţi, carotenoizi, vitamine, minerale şi chiar proteine.

Diferitelor legume cu frunze verzi li s-au atribuit proprietăţi împotriva cancerului de faringe, laringe, sân, piele, stomac, plămân şi colon.  Putem să le consumăm atât sub formă de salate, dar sunt la fel de delicioase şi gătite uşor, în supe sau preparate la cuptor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata