Alimentele care ne… răcoresc

Pe caniculă, totul în jurul nostru este fierbinte, intens și chiar obositor iar combaterea ei pare uneori imposibilă, piscina, dușul, hainele din bumbac de culoare deschisă și aerul condiționat fiind câteva elemente externe care ne ușurează ziua de vară.

Nutriționiștii susțin că foarte important de știut este și faptul că alimentele și lichidele pe care le consumăm pot crea o senzație de cald sau de rece organismului nostru și pentru că soarele agită și obosește este important ca alimentele din dieta de vară să fie nu numai răcoroase, ci și ușoare și să aibă acțiune calmantă.

„Vara, tendința naturală este de a mânca mai ușor. Micul dejun poate fi format din cereale și fructe sau lactate semi-degresate, legume de sezon și pâine cu secară sau, pur și simplu, fructe de sezon. La prânz se pot consuma pește și lactate sau leguminoase (năut, fasole, linte). Salatele trebuie să fie și ele la îndemână, și legumele, care pot fi preparate pe grătar. Supele reci sau ciorbele de legume pot fi și ele parte din meniul unui prânz de vară”, a declarat nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, cina poate să conțină salate, brânzeturi mai puțin sărate, lactate fermentate, mâncăruri pe bază de pește și legume.

„Peștele trebuie ales cu mare grijă pentru că este un aliment foarte perisabil și care produce toxiinfecții alimentare severe. Salatele nu trebuie să fie singura formă de glucide și fibre prezente la masă. Cartofii în coajă (pentru a reține fibrele după gătire), ciupercile, dovleceii, vinetele, chiar și roșiile pot fi la fel de bine preparate pe grătar iar gustul lor este unic”, sfătuiește nutriționistul.

Lygia Alexandrescu a precizat că alimentele cu efect răcoritor care trebuie să existe pe masa noastră în această perioadă caniculară sunt zarzavaturile cu frunze verzi (spanacul, salată verde, varza), legumele care au un conținut scăzut de amidon (fasolea verde și galbenă, conopida, broccoli, dovleceii, ciupercile, castraveții) și, nu în ultimul rând, fructele proaspete de sezon (în special pepenele).

„Gustul acestor alimente poate fi îmbunătățit prin adăugarea unor ingrediente la fel de proaspete și răcoroase, cum sunt lămâia, busuiocul, pătrunjelul”, a spus Lygia Alexandrescu.

În opinia sa, băuturile cu adevărat răcoritoare sunt și ele de mare valoare pe căldură și dintre ele fac parte: apa plată, apa minerală, ceaiul de sunătoare, de mentă (ajută și la ameliorarea problemelor gastrointestinale ușoare), ceaiul de ghimbir, ceaiul verde, sucul proaspăt de grapefruit cu pulpă.

„Calități speciale are ceaiul de hibiscus, dulce, astringent și răcoritor, reduce cantitativ transpirația specifică verii. În plus, ceaiul rece din floare de hibiscus ajută la purificarea sângelui, favorizează creșterea părului și ameliorează simptomele premenstruale și post-menopauza (neutralizează bufeurile prin efectul răcoritor). O atenție deosebită trebuie acordată temperaturii lichidelor consumate. Lichidele extrem de reci, pline de gheață sau înghețată nu sunt cea mai bună soluție de răcorire. Senzația de rece e doar în gură, însă apoi stomacul se contractă și-și încetinește digestia, producându-se astfel mici probleme la nivel gastro-intestinal”, a explicat nutriționistul.

Potrivit Lygiei Alexandrescu, în același timp, când temperaturile de afară sunt crescute este indicat să se evite consumul anumitor alimente care scad nivelul energetic al organismului și obligă organele interne să lucreze suplimentar pentru a reasigura echilibrul organismului. Printre aceste alimente se numără: nucile, carnea, ouăle și chiar semințele și cerealele integrale.

De asemenea, restricție trebuie să se impună și la alimentele cu un mare conținut de zahăr și sodiu, care îngreunează absorbția nutrienților în organism.

„Astfel, prin alegerea alimentelor corespunzătoare dietei, pe caniculă ne putem crește gradul de confort, aflat la mare căutare în aceste zile toride”, a subliniat nutriționistul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata