Alina Gorghiu pledează pentru introducerea urgentă a legislaţiei privind insolvenţa persoanelor fizice

29

Deputatul PNL Alina Gorghiu afirmă, marţi, 25 martie, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta, că prin introducerea urgentă a legislaţiei privind insolvenţa persoanelor fizice ca parte integrantă a noului Cod al insolvenţei este bifat un element important pentru dinamizarea economiei României.

„Insolvenţa personală este o procedură supravegheată judiciar pentru restructurarea situaţiei financiare a unui debitor, un fresh start la care, din păcate, românii nu au acces acum, spre deosebire de cetăţenii altor ţări europene, cum ar fi Marea Britanie, Franţa, Olanda, Portugalia, Germania, Polonia, Cehia, Letonia, Slovenia, Irlanda, Estonia sau Lituania (din 2013)… Chiar şi în Ungaria va fi posibilă cât de curând, la recomandarea — culmea — a Fondului Monetar Internaţional”, îi transmite Gorghiu premierului, potrivit unei comunicat de presă.

Deputatul PNL a explicat că pentru adoptarea unei astfel de măsuri este nevoie de voinţă politică.

„Astăzi este nevoie de o voinţă politică comună reală, nu doar declarativă cât stă camera tv pe noi, pentru adoptarea insolvenţei persoanei fizice, care trebuie să aibă aceleaşi drepturi ca şi companiile, adică orice individ are dreptul să o ia de la capăt, fără niciun alt stigmat sau istoric. Mai mult de atât, lipsa unei asemenea reglementări speciale ar fi de natură a crea o situaţie discriminatorie faţă de ceilalţi cetăţeni europeni nerezidenţi în România, dar care au credite în România, şi cărora li se aplică legislaţia din ţara de provenienţă, care, (…) aproape oricare ar fi ţara, are reglementată insolvenţa persoanelor fizice”, afirmă Alina Gorghiu.

Parlamentarul PNL afirmă că legislaţia privind insolvenţa persoanelor fizice este un proiect liberal care dă şansa individului la „un nou început” şi nu dezavantajează nici sistemul bancar pe termen lung, în timp ce pe termen mediu „ajută în mod cert economia şi reinserţia socio-economică a debitorului insolvent de bună-credinţă.”

” ‘Electorata’ propusă de dumneavoastră amâna doar nişte datorii, stabilea un plafon care nu se sprijinea pe niciun argument financiar şi crea discriminări sociale nejustificate. Proiectul nostru creează condiţiile ca oamenii să-şi plătească datoriile prin propriul lor efort, nu prin pomană. Sigur, pomana este bună, creează dependenţă şi aduce voturi, dar ea face diferenţa între PNL şi PSD. Liberalii pot câştiga votul oamenilor şi fără pomană. Aceasta este diferenţa dintre insolvenţa persoanelor fizice, proiect PNL, şi Electorata, proiect PSD”, i-a mai transmis Alina Gorghiu lui Victor Ponta.

Gorghiu afirmă că în jur de un milion de români sunt ameninţaţi de riscul executărilor silite.

„Nu credeţi că acest guvern uită să privească şi la debitori, şi la românii care finanţează, până la urmă, acest sistem? Nu de alta, domnule Ponta, dar mâine nu vor mai avea băncile din România pe cine să mai execute silit. Și haideţi să spunem adevărul, băncile nu pierd, căci taxează de la bun început pe absolut toţi debitorii pentru riscul ca doar o mică parte din ei să nu-şi poată plăti creditele”, spune Alina Gorghiu în scrisoarea deschisă adresată premierului Victor Ponta. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News