Amenzi între 5.000 şi 100.000 de lei pentru utilizatorii de echipamente electronice fără marcaj CE

Utilizarea de echipamente electronice fără marcaj CE este ilegală, iar persoanele care continuă să folosească astfel de terminale sunt pasibile de amenzi cuprinse între 5.000 şi 100.000 de lei, atenţionează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), într-un comunicat de presă, transmis.

‘ANCOM a detectat şi soluţionat în ultimii ani mai multe cazuri de interferenţe prejudiciabile care afectau buna funcţionare a serviciilor de comunicaţii electronice, în special a celor de telefonie mobilă. În urma acţiunilor de monitorizare şi control a spectrului radio efectuate de echipele tehnice ale ANCOM, s-a constatat că, în ultima perioadă, 59 de astfel de cazuri au fost provocate de utilizarea a peste 150 de telefoane fixe wireless (DECT 6.0), care nu aveau marcaj CE. Dorim să atragem atenţia asupra faptului că utilizarea acestor echipamente este ilegală şi rugăm consumatorii să achiziţioneze doar echipamente produse conform standardelor europene’, susţine Cristin Popa, director executiv al Autorităţii.

Conform arbitrului pieţei locale de comunicaţii, telefoanele DECT 6.0, provenite în cea mai mare parte din Statele Unite ale Americii sau Canada, dar şi din Asia funcţionează în benzi de frecvenţe care în România sunt destinate altor servicii, şi anume celor de telefonie mobilă şi internet mobil de bandă largă de generaţia a treia.

În cele mai multe dintre cazurile identificate şi soluţionate de ANCOM, aceste telefoane fuseseră introduse în România de către persoane fizice care au călătorit pe continentul american sau ajunseseră în ţară fiind trimise de alte persoane, în general rude ale utilizatorilor, fiind ulterior folosite în locuinţe particulare, pentru uz personal.

‘În momentul în care un astfel de aparat neconform este pus în funcţiune pe teritoriul României, el produce interferenţe în funcţionarea echipamentelor de telefonie mobilă. Atunci când o staţie de bază pentru telefonie şi internet mobil este afectată de o asemenea interferenţă se produc o serie de efecte în cascadă: staţia de bază îşi restrânge zona de acoperire, numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup. Localizarea sursei de interferenţă prejudiciabilă, atunci când este vorba despre telefoanele fixe wireless (DECT 6.0), este dificilă din cauză că este vorba de o transmisie discontinuă de tip ‘burst’ (salvă de transmisie) cu alocare dinamică a canalelor de frecvenţă’, se notează în comunicatul citat.

Specialiştii ANCOM au identificat, pe o rază de circa 1 kilometru în jurul staţiei de bază afectate, câte 5-6 surse de interferenţe prejudiciabile de tip ‘burst’ (salvă de transmisie).

‘Ori de câte ori achiziţionează un produs electronic (telefoane wireless de tip DECT, echipamente de supraveghere audio/video pentru copii, microfoane wireless, jucării teleghidate, staţii de walkie — talkie, corpuri de iluminat cu LED-uri etc.), utilizatorii trebuie să verifice conformitatea acestui produs cu normele europene, certificate prin prezenţa marcajului CE, precum şi prin intermediul detaliilor tehnice din manualul de funcţionare şi utilizare al produsului. Acest lucru este cu precădere necesar în cazul în care produsul este achiziţionat de pe o altă piaţă decât cea europeană. Dacă deţin astfel de echipamente, utilizatorii trebuie să le scoată imediat din uz’, atrage atenţia ANCOM.

Potrivit Autorităţii, în cazul în care cei care deţin astfel de echipamente continuă să le folosească, aceştia pot fi amendaţi contravenţional în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind cadrul general de reglementare a comunicaţiilor, cu sume cuprinse între 5.000 şi 100.000 lei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata