America Centrală, prima regiune din lume ce interzice bombele cu fragmentaţie

America Centrală a devenit marți, 2 septembrie, prima regiune din lume ce a respins de o manieră unanimă bombele cu fragmentație, după ce cele șapte țări care compun regiunea au semnat tratatul internațional de interzicere a acestor arme, responsabile de moartea a 55.000 de civili în ultimii cinci ani, relatează AFP.

Belize este ultima țară care s-a alăturat tratatului, după aderarea Guatemalei, Panama, Costa Ricăi, Hondurasului, Nicaraguăi și Salvadorului. Aderarea acesteia din urmă a avut loc cu ocazia deschiderii în Costa Rica a celei de-a 5-a reuniuni a statelor semnatare ale Convenției privind bombele cu fragmentație, ce datează din 2008.

‘Vestea foarte bună a reuniunii este reprezentată de anunțul aderării Belize la tratat, ceea ce face ca America Centrală să devină prima regiune din lume liberă de bombele cu fragmentație’, a declarat pentru jurnaliști diplomatul costarican Christian Guillermet, însărcinat să-și reprezinte țara în fața organismelor ONU de la Geneva.

‘Este important ca o regiune care a fost victima războiului să poată transmită lumii un mesaj atât de clar al angajamentului nostru în favoarea păcii și a dezvoltării’, a adăugat el, cu trimitere la conflictele armate cunoscute de America Centrală în anii ’70 și ’80.

‘În această lume atât de agitată de convulsii, nu știm ce guvern va veni, ce politici militare vor fi adoptate, deci este mai bine ca bombele cu fragmentație să fie interzise, pentru ca nimeni să nu se gândească să le folosească pe viitor’, a fost reacția lui Jesus Martinez, director al Rețelei de supraviețuitori și persoane cu handicap, care și-a pierdut ambele picioare din cauza unei bombe în timpul războiului civil din Salvador (1980-1992). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata