Analia Selis: România este ţara unde vreau să fiu

Ziua de 1 Decembrie este privită cu emoție și de cei care au învățat să simtă românește. Deși nu s-au născut români, dar au devenit, prin dobândirea cetățeniei, ei trăiesc cu aceeași intensitate sărbătoarea națională. Pentru ei România nu mai înseamnă o țară străină, ci casa lor.

Cântăreaţa de origine argentiniană, Analia Selis, recunoaşte că România — locul în care s-a mutat din dragoste pentru soţul ei — este ţara unde vrea să fie. Ea declară, într-un interviu acordat AGERPRES, că România, care la început nu existase în vocabularul său, a devenit în timp o ţară posibil de descoperit.

A învăţat să iubească România, iar tradiţiile ţării noastre au vrăjit-o. Muzica, îmbrăcămintea, dansurile, mâncărurile, poveştile de la ţară au făcut-o să îndrăgească aceste locuri. ”România este ţara unde vreau să fiu”, afirmă Analia Selis.

AGERPRES: Când aţi avut dumneavoastră prima întâlnire cu România? Care a fost prima impresie?

Analia Selis: Acum 14 ani. Eram la Boston şi l-am cunoscut pe Răzvan (Suma, soţul artistei — n.r.). Prima impresie: România, care până atunci nu existase în vocabularul meu, devenise o ţară posibil de descoperit.

 

AGERPRES: Ce v-a plăcut în acea perioadă cel mai mult în România?

Analia Selis: Tradiţiile. Fără nicio ezitare, tradiţiile m-au vrăjit: muzica, îmbrăcămintea, dansurile, mâncărurile, poveştile de la ţară şi din istoria României şi faptul că am cunoscut un grup de români care adorau România şi aşa am învăţat şi eu să o ador, fără să o cunosc cu adevărat.

 

AGERPRES: Dar ce nu v-a plăcut?

Analia Selis: La prima impresie, acum 13 ani când am venit prima dată, am sesizat faptul că România de curând fusese o ţară comunistă: infrastructura, oraşele şi mentalitatea oamenilor.

 

AGERPRES: Ce v-a determinat să luaţi hotărârea de a vă muta în România?

Analia Selis: Iubirea pe care o aveam şi o am pentru soţul meu.

 

AGERPRES: Cât de greu a fost să vă adaptaţi în România?

Analia Selis: Nu a fost foarte greu pentru că am venit urmărind iubirea, o iubire curată şi adevărată. Aveam ambiţie, visuri mari şi multă poftă de a învăţa cultura şi de a mă dezvolta aici.

AGERPRES: Cât de greu sau uşor v-a fost să învăţaţi limba română?

Analia Selis: Orice limbă necesită muncă pentru a o învăţa corect. Dar mai mult decât munca, îţi trebuie un motiv mare ca să vrei să o înveţi cât de repede. Eu am avut acest motiv. Nu a fost uşor, dar nici nu a fost atât de greu.

 

AGERPRES: Când şi de ce v-aţi hotărât să cereţi cetăţenia română?

Analia Selis: După cinci ani de căsătorie, aşa cum spune legea, am avut dreptul să cer cetăţenie. Am hotărât să o cer pentru că România este ţara unde vreau să rămân cu familia mea.

 

AGERPRES: Ce mai ţineţi minte din tot ce aţi învăţat pentru examenul de cetăţenie? A trebuit să studiaţi istorie, geografie…

Analia Selis: Din ce am studiat am reţinut foarte puţin. Mai mult ştiu şi am învăţat în aceşti 11 ani aici. Am studiat şi învăţat cu mare iubire pentru ţară — istorie, geografie, Constituţie, Codul bunelor maniere şi o mie de alte lucruri—, dar am avut o experienţă foarte neplăcută la examenul pentru cetăţenie şi cred că din acest motiv am blocat în mintea mea foarte multe lucruri învăţate pentru acest examen atât de urât în amintirile mele.

 

AGERPRES: De ce vă este cel mai dor din ţara natală?

Analia Selis: De ea, de ţara mea natală şi de tot ce este ea.

 

AGERPRES: Ce înseamnă pentru dumneavoastră România, în prezent?

Analia Selis: Țara unde vreau să fiu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: telefon-artisti.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata