Analiştii financiari-bancari estimează că BNR va reduce dobânda cheie la 3%

Banca Națională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 3% pe an în ședința Consiliului de Administrație de marți, 30 septembrie 2014, și la 2,75% pe an în ședința din noiembrie, susțin analiștii financiari participanți la un sondaj realizat de Asociația Analiștilor Financiar – Bancari din România (AAFBR).

‘Conform opiniilor exprimate de participanții la un sondaj intern în cadrul AAFBR, Banca Națională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 3% la următoarea ședință a Consiliului de Administrație de marți, 30 septembrie 2014’, se arată într-un comunicat al Asociației transmis, luni.

Potrivit sondajului, cei mai mulți dintre analiști consideră că rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi menținute la 12%, în timp ce un număr mic dintre ei văd posibilă o scădere la 10%. ‘Nivelul rezervelor minime obligatorii pentru valută ar putea fi păstrat la 16% pe data de 30 septembrie 2014’, se mai arată în comunicat.

În opinia analiștilor, ciclul de relaxare a politicii monetare ar putea continua în noiembrie, când dobânda ar putea fi redusă la 2,75%. Totodată, majoritatea participanților la sondaj estimează o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei în luna noiembrie, în paralel cu menținerea constantă a celor în valută.

Ultima reducere a dobânzii de politică monetară a avut loc în luna august a acestui an, când banca centrală a decis scăderea acesteia la nivelul de 3,25% pe an, de la 3,5% pe an. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata