Anca Dragu: O majorare a salariului minim trebuie corelată cu realizarea unui studiu de impact

O majorare a salariului minim pe economie trebuie corelată cu efectuarea unui studiu de impact care trebuie să analizeze efectele unei astfel de decizii în sectorul privat, iar acesta poate fi realizat în primul trimestru al anului 2016, arată ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

‘Nu spunem, în acest moment, că va fi o creștere sau că nu va fi o creștere, ci spunem că am început o analiză să vedem eventualele etape în care ar putea crește salariul minim în 2016 și ce impact ar avea asupra sectorului privat, pentru că poate fi un efect de reducere a competitivității firmelor românești, astfel încât acestea să fie nevoite să renunțe la o parte din salariați sau să-și reducă producția sau exporturile. Ar putea îndepărta investitorii în anumite sectoare de activitate, de asemenea ar putea avea un efect ascuns de migrare a forței de muncă din zona albă în zona gri sau neagră. Creșterea salariului minim îi poate afecta și pe noii intrați pe piața de muncă, pe tineri, sau pe angajații cu calificare redusă”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, potrivit paginii de Internet a instituției.

Pe de altă parte, ministrul de resort arată că o creștere a salariului minim pe economie ar avea un impact extrem de redus în sectorul public în condițiile în care salariile au fost deja majorate cu 10% până la 25%.

Guvernul a decis, recent, să înghețe, deocamdată, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, deși vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata