Andre Rieu: Când cânţi un vals aşa cum trebuie, vezi cum se iubesc oamenii

Violonistul Andre Rieu, supranumit „Regele valsului”, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că, după ce a căutat un spațiu potrivit pentru un concert în România, în urmă cu doi ani, a decis să investească într-o producție impresionantă, ce va fi prezentată anul viitor în Capitală.

El spune că decizia de a cânta la București a venit ca urmare a faptului că a întâlnit foarte mulți români la concertele sale. Rieu va susține un concert, alături de Johann Strauss Orchestra, pe 13 iunie 2015, în Piața Constituției.

„Este foarte scump să aducem totul aici. Ne ia cinci zile să ridicăm scena. Vă puteți imagina că este o excepție pentru România„, a spus Rieu, după ce a amintit că unul dintre spațiile vizate pentru un concert la București, în trecut, fusese un stadion de fotbal.

Artistul mai vorbește, în interviu, despre motivul pentru care nu face turnee în Italia, despre cum a proiectat studioul său de înregistrări din Maastricht, despre ce lucrare visează să cânte pe Lună și despre artistul care este pentru el „adevăratul rege al valsului”.

AGERPRES: Aţi spus în conferinţa de presă că aţi lua în considerare să veniţi anual la Bucureşti, dacă am avea o sală de spectacole adecvată. Înţeleg că aţi căutat o sală de spectacole aici…

Andre Rieu: Da. Pentru că nu aveţi sală de spectacole, iniţial vorbisem să cântăm la un stadion de fotbal, dar (râde-n.r.) se pare că echipa dumneavoastră de fotbal joacă atât de bine încât nu s-a găsit o dată pentru noi.

 

AGERPRES: Când s-a întâmplat asta?

Andre Rieu: Acum vreo doi ani. Am început să facem investigaţii. După, ne-am hotărât să mergem cu formula aceasta. Dar este foarte scump să aducem totul aici. Ne ia cinci zile să ridicăm scena. Vă puteţi imagina că este o excepţie pentru România.

 

AGERPRES: Care a fost elementul ce v-a convins să faceţi această excepţie?

Andre Rieu: Pentru că am văzut că foarte mulţi români vin la concertele mele. Când cântăm în Viena, cred că în Stadthalle, în faţa a 10.000 de oameni. Eu întreb: „De unde veniţi?” şi aflu apoi că 3.000 de români erau la acel spectacol. Asta mi-a dat … impulsul să iau această decizie mai uşor. Am zis: „Ok, se întâmplă ceva special în România”.

 

AGERPRES: Sunteţi supranumit „Regele valsului”.

Andre Rieu: Da.

AGERPRES: Pentru dumneavoastră, personal, cine este ‘Regele valsului’?

Andre Rieu: Regele meu al valsului? Johann Strauss. El este ‘Regele valsului’, adevăratul rege al valsului.

 

AGERPRES: Aveţi o regulă, că nu faceţi turnee în Italia. Păstraţi ţara aceea pentru…

Andre Rieu: Da, acolo merg în vacanţe.

 

AGERPRES: Câte cereri de concerte aveţi din Italia şi cum le refuzaţi?

Andre Rieu: A, foarte des mi se cere să concertez în Italia. Dar să vă spun cum funcţionăm noi. Noi facem totul. Nu avem promoteri care să îmi ceară să merg într-un loc anume. Dar sunt mulţi fani care mă întreabă: „Când o să veniţi în Italia?”, iar eu răspund mereu: „Eh, o să vedem, o să vedem”.

 

AGERPRES: De asemenea, unul dintre planurile dumneavoastră era să cântaţi pe Lună şi chiar aţi vorbit cu Richard Branson despre asta.

Andre Rieu: Încă vreau.

 

AGERPRES: Probabil că aveţi o imagine a concertului pe care l-aţi susţine acolo. Care ar fi piesa cu care aţi deschide concertul?

Andre Rieu: „Dunărea albastră”.

 

AGERPRES: „Dunărea albastră”… pe Lună…

Andre Rieu: Da. Știţi că au fost trimise două navete spaţiale, acum 30 de ani, Voyager 1 şi Voyager 2. Acum acestea sunt în spaţiu şi pe una dintre navete este un disc cu date despre cine suntem noi ca civilizaţie, care include şi muzică. Și ei au trimis Bach. Cred că a fost o greşeală. Trebuia să trimită „Dunărea albastră”, pentru că eu, în mintea mea, văd extratereştrii valsând. Într-un fel mă amuz, dar este şi o doză de seriozitate aici. Când cânţi un vals aşa cum trebuie, vezi cum se iubesc oamenii, aşa că, da, şi extratereştrii se pot iubi. (râde — n.r.).

 

AGERPRES: Locuiţi într-un castel, în Maastricht, loc în care, atunci când eraţi copil, făceaţi lecţii de pian. După ce l-aţi cumpărat, l-aţi renovat. Care a fost prima cameră pe care aţi renovat-o?

Andre Rieu: Trebuie să veniţi, vă arăt. Era o cameră mai mică, asemenea celei în care ne aflăm acum (sala de protocol a Ateneului Român — n.r.). Era foarte frumoasă, dar atunci era întunecată, tristă şi plină de umezeală, iar eu am renovat-o, am vopsit-o cu alb, auriu, are candelabre este… foarte frumoasă.

 

AGERPRES: Pentru că aveţi o pasiune pentru arhitectură.

Andre Rieu: Da.

AGERPRES: Care este sala de concerte cea mai apropiată de idealul dumneavoastră, pasionat fiind de arhitectură?

Andre Rieu: E interesant că întrebaţi asta. Toate sălile în care cânt sunt plate, sunt plate şi cu câteva niveluri… un balcon, poate un al doilea balcon, mai înalt. Aşa că mi-am construit studioul de înregistrări din Maastricht în acelaşi fel, plat şi cu câteva niveluri. Sună bine. Nu am avut un inginer de sunet cu care să mă consult, nimic. Am făcut proiectul intuitiv.

 

AGERPRES: Spuneţi mereu că emoţiile nu sunt pentru dumneavoastră, cel care cântă pe scenă, ci pentru publicul din sală. Care este cea mai dragă poveste legată de emoţiile publicului pe care aţi auzit-o sau la care aţi fost martor?

Andre Rieu: O, foarte mulţi oameni îmi scriu e-mail-uri sau scrisori şi îmi spun una-alta. „Piesa asta mi-a amintit de bunicul sau de mama”. Asta este ceea ce îmi doresc când sunt pe scenă. Să ajung la oameni. Și când îmi spun apoi, după concert, „piesa asta m-a făcut să am un nod în gât”, acesta este complimentul meu, atunci ştiu că am obţinut ce am dorit.

 

AGERPRES: Valsul este şi un dans foarte elegant. Îl dansaţi?

Andre Rieu: Mai bine eu cânt şi dumneavoastră dansaţi.

 

AGERPRES: Deci nu îl dansaţi.

Andre Rieu: Puţin.

 

AGERPRES: Voiam să vă întreb când aţi dansat ultima dată un vals.

Andre Rieu: Când am valsat ultima dată, oh… acum ceva timp. Eram într-o emisiune tv şi mi-au pus aceeaşi întrebare ca şi dumneavoastră şi eu am zis: „Bine, hai să dansăm”. Da, atunci a fost. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: de.wikipedia.org

Andre RieuRegele Valsuluiviolonist ccelebru
Comentarii (0)
Adaugă comentariu