Andriescu (UNSICAR), despre cazul Astra: Această situaţie afectează imaginea întregii pieţe de asigurări

7

Astra nu se află în situaţia de a nu-şi putea plăti obligaţiile faţă de clienţi, mai grav este că situaţia acestei companii, care se află în administrare specială, afectează imaginea întregii pieţe de asigurări, a declarat, miercuri, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

„Aşa cum a declarat, ieri, şi preşedintele Autorităţii de Supraveghere a Asigurărilor, domnul Dan Radu Ruşanu, riscul de contaminare în sistemul asigurărilor este limitat. Aici vorbim, însă, despre impactul financiar. La nivel de reputaţie a pieţei, lucrurile stau, probabil, mult mai rău. Să nu uităm că piaţa de asigurări nu a beneficiat niciodată de un capital puternic de încredere, aşa cum s-a întâmplat în cazul pieţei bancare, de exemplu. Dincolo de situaţia în care se află compania Astra, de redresare financiară prin administrare specială, care nu înseamnă neapărat că societatea nu-şi va putea plăti obligaţiile asumate faţă de clienţi, ceea ce este mai grav este că această situaţie afectează imaginea întregii pieţe de asigurări„, a spus Andriescu.

Preşedintele UNSICAR susţine că Astra Asigurări are obligaţia ca, prin administratorul KPMG Advisory, să plătească, din propriile disponibilităţi financiare, toate solicitările de despăgubire ce vin din partea clienţilor.

„Impactul va fi, mai degrabă, asupra credibilităţii, notorietăţii şi imaginii companiei, întrucât clienţii, chiar dacă vor fi despăgubiţi, probabil că vor fi reticenţi să mai cumpere produse furnizate de Astra”, a explicat şeful UNSICAR.

Cât priveşte posibilitatea de a vedea şi alte cazuri similare, Andriescu a spus că situaţiile financiare ale companiilor de asigurare, modul în care acestea îşi constituie rezerve şi înţeleg să reasigure riscurile pe care şi le asumă sunt elemente pe care doar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le poate verifica, dar că speră ca situaţia de la Astra Asigurări „este una singulară şi că ASF va continua să sancţioneze derapajele care afectează nu doar o companie, ci întreaga piaţă de asigurări”.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, marţi, deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială la compania Astra, cea mai mare societate de asigurări de pe piaţa românească.

Decizia ASF a fost luată după analiza raportului de control la societatea Astra şi a unei note a Direcţiei de Supraveghere şi Stabilitate Financiară din cadrul ASF.

Autoritatea a numit ca administrator special la Astra compania de consultanţă financiară KPMG Advisory. Din calculele ASF, care vor fi puse la dispoziţia administratorului special, Astra va avea nevoie de o majorare de capital semnificativă, urmând ca administratorul special să stabilească suma necesară.

Proprietarul companiei Astra Asigurări, Dan Adamescu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că ASF şi-a încălcat propria normă în momentul în care a decis intrarea în procedura de supraveghere specială a companiei Astra Asigurări. El a precizat că va ataca în instanţă decizia ASF pe care o consideră şocantă şi iresponsabilă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata