Anemia – remedii naturale

Majoritatea celulelor din sânge sunt celule roşii (globule roşii). Ele mai sunt numite eritrocite. Acestea sunt celule de formă discoidală, ce conţin hemoglobina. Sediul producerii  celulelor roşii (eritropoieza) este măduva osoasă roşie, iar sediul distrugerii lor (hemoliza) este splina, dar şi ficatul, ganglionii limfatici etc.

Numărul lor rămâne constant în sânge datorită echilibrului existent între eritropoieză şi hemoliză. Procentajul de globule roşii din sânge este numit hematocrit. Un mm3 de sânge conţine 4,5 milioane de hematii, la femeie, 5 milioane la bărbat şi 5,5- 6 milioane la copilul mic. Rata de formare a globulelor roşii scade cu vârsta, lucru constatat prin frecvenţa anemiei la oamenii mai în vârstă.

Funcţia principală a globulelor roşii este aceea de a duce oxigenul din plămâni la ţesuturi. Oxigenul trece prin membrana pulmonară în sânge, unde pătrunde prin membrana celulară şi se combină cu hemoglobina din celulele roşii. Când globulele roşii ajung la capilarele unui ţesut, hemoglobina eliberează oxigenul, care trece prin capilară în ţesut.

Hemoglobina este o moleculă proteinică complexă care transportă oxigenul în sânge. Astfel, când nivelul de hemoglobină scade sau când numărul globulelor roşii ajunge sub limita normală, cantitatea de oxigen care ajunge la ţesuturi se reduce.

Hemoglobina conţine până la 70% din fierul găsit în corpul omenesc; 30% se găseşte în ficat, splină şi măduva şi,”în mici cantităţi, în orice celulă a corpului. Mai multe substanţe inclusiv fierul, cuprul, cobaltul, nichelul, acidul folic şi vitaminele B6 şi B12 sunt necesare pentru formarea hemoglobinei.

 

  •  Simptomele de anemie acută

Pot include ameţeli, slăbiciune şi adinamie, oboseală, tulburări de vedere, respiraţie îngreunată la efort, paloare intensă, durere sau amorţire a limbii, senzaţii anormale cum ar fi cea de arsură sau înţepătură, sensibilitate la frig, leziuni la colţurile gurii, poftă pentru substanţe neobişnuite cum ar fi amidon, argilă, greaţă, hipotensiune şi lipotimie (pierderea cunoştinţei).

În anemia cronică, pe primul plan se situează paloarea pielii şi a mucoaselor, vizibilă mai ales la palme, buze, unghii şi mucoasa bucală; tulburări nervoase, tulburări de memorie, dureri de cap, tendinţă la lipotimie, palpitaţii, dispnee, absenţa poftei de mâncare, tulburări menstruale (la femei).

Toate aceste simptome se datorează incapacităţii sângelui de a duce cantităţi suficiente de oxigen la ţesuturi. Mai multe tipuri de anemie Anemia poate să apară din multe motive.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata