Anemia – remedii naturale

  • Anemii aplastice

– generate de incapacitatea măduvei osoase de a produce celule roşii (dar şi celule albe şi trombocite) suficiente şi normale, datorită unor boli neoplazice (leucemie), unor boli ce acţionează inhibitor asupra măduvei (insuficienţă renală cronică, infecţii cronice, mixedem) sau unor substanţe chimice (anumite medicamente cum sunt antibioticele, citostaticele, sulfamidele, Cloramfenicolul, Fenilbutazona, antitiroidienele de sinteză), radiaţiile ionizante.

Recomandări de tratament:

Este absolut esenţial ca anemia să fie diagnosticată corect, prin analize de laborator făcute de un specialist, înainte de a ne lansa în vreun tratament. La baza anemiei, poate exista o cauză care ameninţă viaţa bolnavului.

Alimentaţia este principalul element în tratamentul împotriva majorităţii formelor de anemie (mai ales cea feriprivă) Trebuie să fie bogată în alimente neprocesate şi nerafinate, cât mai aproape posibil de starea lor naturală. în funcţie de sezon şi posibilităţi, căutaţi să consumaţi unele din următoarele sucuri de fructe, legume şi verdeţuri (sunt cele mai eficiente)

– Cura cu suc de urzică se recomandă în mod special în anemie, atât în cea feriprivă (urzica este bogată în fier şi favorizează asimilarea acestui oligoelement), cât şi în formele auto-imune sau în cele în care apar modificări morfologice ale hematiilor. Urzica stimulează hematopoieza, activând procesele fiziologice de formare a globulelor roşii, albe şi a trombocitelor (C. Părvu – Universul plantelor). Este bogată în clorofilă, xantofile, fier şi vitamina C.

– Anemia răspunde foarte bine la cura cu orz verde. Orzul verde conţine de peste 11 ori mai mult fier decât în ţelină, peste 7 ori mai multă vitamina C decât în portocale. Sucul de orz verde este foarte bogat în clorofilă – „sângele verde” al plantelor – compoziţia chimică a acesteia se aseamănă mult cu cea a sângelui uman.

– Stimularea hematopoiezei (sinteza de elemente figurate sanguine) se poate realiza şi prin consumul constant de suc sfeclă roşie, capabil să îmbunătăţească vizibil calitatea ţesutului medular hematoformator.

Sucul de sfeclă se bea în combinaţie cu alte sucuri de legume (preferabil de morcov), în proporţia: o parte suc de sfeclă (50 ml), 2 sau 3 părţi suc de morcov (150 ml sau 200 ml). Se poate adăuga puţin suc de lămâie pentru corectarea gustului mai greţos al sfeclei roşii. Terapeutul austriac Rudolf Breuss considera sucul de sfeclă roşie drept unul din cele mai puternice remedii în marea cancerului şi a leucemiei.

– Consumul de suc de morcov sporeşte numărul de globule roşii şi hemoglobină şi întăreşte imunitatea naturală . (conţine mult beta-caroten).

Strugurii roşii si negri conţin substanţe antianemice în cantităţi importante, în plus, vitaminele din complexul B ajută la fixarea fierului. Strugurii sunt o mină de substanţe minerale şi vitamine

Spanacul este bogat în săruri minerale, în arginină, lysină, protide şi vitamine, fiind deosebit de util ca urianemic. Consumaţi-l în salate şi sub formă de suc (se poate combina cu pătrunjelul sau urzica)

– Perele, pe lângă faptul că sunt destul de bogate în fier, stimulează hematopoieza ( procesul de formare a globulelor roşii) Le puteţi consuma sub formă de suc, nectar sau ca atare

–   Pătrunjelul conţine mai mult fier decât spanacul şi mai multă vitamina C decât portocalele. Fiind bogat în fier şi vitamina C, necesară asimilării fierului, cât şi în alte minerale, pătrunjelul combate drastic anemia şi mineralizează organismul.

– Păpădia are şi un conţinut ridicat de minerale, care ajută în tratarea anemiei. Păpădia conţine cu 50% mai mult fier decât o cantitate similară de spanac

– Fructul Cătinei reprezintă o întreagă farmacie, fiind un tonifiant general pentru organism. Este recomandat în avitaminoze şi anemii. Cei care au privilegiul să consume sucul proaspăt al acestui fruct, pot bea 1-2 pahare pe zi (se pune în pahar % suc cătină şi restul se completează cu apă de izvor). Dacă nu găsiţi fructul proaspăt, puteţi măcar folosi pulberea de cătină, câte o linguriţă rasă de 3-4 ori pe zi, în cure de câte o lună. Alte recomandări dietetice:

– Apa de tărâţe şi plante este utilă în cazul anemiilor şi a bolilor nervoase, fiind bogată în vitaminek complexului B. într-un litru de apă se pun 4 linguri de tărâţe, 2 linguri pulbere măceşe şi 2 linguri pulbere cătina, lăsându-se la macerat de seara până dimineaţa, când se strecoară. Se consumă la discreţie, în locul apei.

Racz şi colaboratorii au preparat din fructele de Coacăz negru medicamentul Rubifer, recomandat în toate cazurile de deficit de fier. (Constantin Părvu – Universul plantelor). Coacăzele negre conţin şi o cantitate însemnată de vitamina C, ce facilitează absorbţia fierului în organism. Consumaţi-le proaspete în salatele de fructe, sub formă de suc sau deshidratate în perioada de iarnă.

– Vitamina C favorizează absorbţia fierului în intestin. Surse: măceşe, pătrunjel, kiwi, coacăze negre, lobodă, ardei, urzici, broccoli, conopidă, varză, portocale, lămâi, grape-fruit, spanac, ridichii, varză, roşii, mazăre, fragi, etc. Nu uitaţi că vitamina C se pierde prin fierbere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata