Anemia – remedii naturale

Surse bune de fier: drojdie de bere, grâu încolţit, soia, susan, polen, lăptişor de matcă, fasole albă, linte, floarea- soarelui, seminţe de dovleac, năut, ovăz, mei, grâu, migdale, spanac, urzică, păpădie (inclusiv rădăcina), curmale, smochine, pere etc.

 –   Caisele, piersicile şi prunele, uscate sau proaspete, stafidele, strugurii proaspeţi şi merele (uscate sau proaspete), bananele, spanacul, lăptuca, roşiile, broccoli conţin factori care favorizează regenerarea hemoglobinei. Pentru a transforma fierul din organism în hemoglobină este nevoie şi de cupru. Printre bunele surse alimentare se numără: grâul, fasolea, nucile, seminţele, prunele uscate.

Drojdia de bere este foarte bogată în fier şi în vitaminele din complexul B (unele surse vorbesc şi de prezenţa vitaminei B12) şi ajută la asimilarea corectă a mineralelor. Consumaţi timp de 20 de zile în fiecare lună, câte 2-3 linguri de fulgi nutriţionali de drojdie pe zi. – Cura cu germeni de grâu – se consumă zilnic 3-4 linguri de germeni (în salatele de crudităţi sau alte preparate). Majoritatea germenilor au un conţinut foarte mare de minerale (calciu, magneziu, germaniu, fier, seleniu, crom, zinc, mangan şi multe altele) şi vitamine.

– Mineralele din germeni sunt chelate, ceea ce înseamnă că se află într-o formă foarte uşor digerabilă şi, deci, mai uşor de absorbit de către organismul uman. Din germenii de grâu puteţi prepara un lapte vegetal gustos. Puneţi în blender o cană de apă caldă, 3 linguri de grâu germinat, 1 lingură de miere, 1 banană (facultativ) şi mixaţi bine 2 minute.

  Soia este un aliment foarte bogat în fier. Mai mult, anumite studii au demonstrat că absorbţia de fier din soia este mai mare ca cea din spanac. Puteţi folosi laptele de soia (care este uşor de preparat acasă).

–  Cura cu spirulină – se folosesc de 2 ori pe zi câte 4-5 capsule, vreme de 21 de zile. Valorile de necontestat ale acestui produs se traduc prin creşterea valorilor hemoglobinei, numărului de eritrocite, reechilibrarea distoniilor neurovegetative, suprasolicitării nervoase, efortului intelectual susţinut.

–  Pulbere de seminţe de Schinduf – se consumă 1 linguriţă de pulbere de 4-5 ori pe zi. Seminţele de Schinduf au un efect anabolizant puternic (ajută la creşterea forţei şi a masei musculare), stimulează procesele de regenerare din organism, sunt un puternic stimulent neuromuscular, măresc capacitatea de efort, reglează asimilaţia nutrienţilor şi pot fi folosite în subponderalitate, deficienţe de asimilaţie, diferite forme de anemie, atrofie musculară. ! convalescenţă, anorexie.

– Polenul este o sursă vegetală pură de vitamina B12 (Dr. bioch. Cristina Mateescu – Apiterapia). De asemenea, i păstura. Pentru vegetarieni, cât şi pentru persoanele care au gastrită atrofică sau carenţe ale vitaminei B12 este indicat să consume polen, făcând 3-4 cure pe an, de câte 30 de zile. Se administrează 1 linguriţă, de 2 ori pe zi, cu 10 minute înainte de masă. în cazul în care nu ştiţi dacă sunteţi sau nu alergic la polen, pentru început consumaţi 1- 2 grăuncioare de polen, apoi măriţi doza treptat până ajungeţi la cea recomandată.

Puteţi asocia polenului şi lăptişorul de matcă ce exercită o importantă acţiune eritropoietică (de formare a elementelor figurate ale sângelui). Acţiune asemănătoare are şi mierea de brad.

 

FITOTERAPIE

Ceai din ţintaură şi Coada-şoricelului: Amestecaţi plantele în cantităţi egale şi luaţi 2 linguriţe din acest amestec şi puneţi-l într-un vas cu 500 ml apă clocotită. Lăsaţi-l 10 minute apoi strecuraţi şi adăugaţi 2 linguri tinctură de Angelică. Beţi tot ceaiul pe parcursul zilei, cu înghiţituri rare. îl puteţi îndulci cu miere. Țintaura este recomandată pentru stimularea poftei de mâncare (la simplu contact cu mucoasa bucală se declanşează imediat creşterea secreţiei gastrice şi a motilităţii stomacului); în plus, ajută la regenerarea sângelui.

Coada-şoricelului acţionează asupra măduvei osoase, stimulând reînnoirea sângelui, folosirea ei fiind recomandată în afecţiuni ale măduvei osoase, leucemii, boli ale sângelui. Angelica este bogată în vitamina B12 şi acic folic, îmbunătăţind totodată şi circulaţia sanguină.

 – Pulbere din rădăcină de Genţiană (Gentiana asclepiadea) – 1 linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Genţiana stimulează asimilaţia nutrienţilor fiind utilă în sindraome de malabsorbsorbţie, anemie feriprivă, hipocalcemii şi hipomagnezii.

–  Fricţiunile cu mânuşa rece stimulează producţia de celule sanguine (roşii şi albe) şi măreşte numărul de anticorpi. Acest procedeu are şi efecte stimulatorii asupra circulaţiei şi este un tonic vaso-motor. Pacientul trebuie să fie încălzit înainte de aplicarea acestui procedeu (mai ales picioarele). Pentru a face o fricţie cu o compresă de tip mânuşă rece, stoarceţi o mânuşă sau o ţesătură din prosop după ce o înmuiaţi în apă rece. Apa rece poate fi în jur de 15 grade C pentru început, scăzând până aproape de 4-5 grade după câteva aplicaţii. Frecaţi tot corpul, fiecare parte a sa pe rând, scurt, câte 8 secunde. Ștergeţi repede şi treceţi mai departe la zona următoare. Nu expuneţi decât zona pe care o fricţionaţi, pentru a evita răcirea.

–  Masajul poate fi foarte folositor în cazurile de anemie. Doctorii Agatha şi Calvin Trash raportează un anumit caz, când „înainte de masaj erau 4,5 milioane globule roşii pe mm3, şi 6,4 milioane după” (Remedii naturale). Pentru masaj, puteţi folosi uleiul de măsline. Într-un mod special, se insistă asupra masajului regiunii coloanei vertebrale.

Extras din cartea “Sănătate şi vindecare – folosind stilul de viaţă edenic şi remediile naturale”, vol.II de Sorin Nicola

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata