Angajatorii, controlaţi dacă respectă drepturile salariaţilor pe timp de caniculă; amenzile ajung până la 2.500 lei

28

Inspectorii de muncă controlează, în această perioadă, modul în care angajatorii respectă drepturile salariaților pe timp de caniculă, respectiv dacă oferă 2-4 litri de apă minerală/persoană/schimb, dacă asigură dușuri și echipament individual de protecție acolo unde este cazul.

‘Ca urmare a informării de caniculă și disconfort termic, emisă de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/ pentru următoarele trei zile, inspectorii de muncă au demarat acțiunile de controlare a modului în care angajatorii respectă drepturile salariaților în cazul temperaturilor ridicate. Potrivit OUG nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, angajatorii trebuie să le asigure lucrătorilor următoarele măsuri minimale: reducerea intensității și ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static’, au declarat luni,  reprezentanții Inspecției Muncii.

De asemenea, angajatorii trebuie să asigure menținerea stării de sănătate a angajaților prin asigurarea apei minerale adecvate, într-o cantitate de câte 2-4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecție, dar și montarea de dușuri.

‘Angajatorii care nu respectă prevederile OUG nr. 99/2000 pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.500-2.500 de lei’, au precizat reprezentanții Inspecției Muncii.

Potrivit informării emise luni de ANM, în intervalul 12-14 august, valul de căldură se va intensifica treptat în toată țara, iar vremea va fi călduroasă.

În zonele de câmpie și de podiș va fi caniculă, se vor înregistra temperaturi maxime, în general, între 35 și 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic.

Conform meteorologilor, valul de căldură va persista până la sfârșitul săptămânii, iar în funcție de evoluția și intensitatea sa, ANM va actualiza informarea emisă luni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata