Angela Merkel, „bulversată” de soarta jurnalistului american James Foley; Parisul denunţă o „barbarie”

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat miercuri ‘bulversată’ de soarta jurnalistului american James Foley după ce gruparea Statul Islamic (SI) a difuzat o înregistrare video în care acesta este decapitat de un bărbat mascat care vorbește engleză cu accent britanic, informează AFP.

Potrivit purtătorului său de cuvânt, Steffen Seibert, ‘cancelarul este bulversat de soarta jurnalistului american James Foley’ răpit în Siria la sfârșitul anului 2012 și despre care nu s-a mai știu până acum nimic. Înregistrarea video nu a fost autentificată, însă este ceva ‘dezgustător și arată că această organizație teroristă nu are nimic de oferit în afară de oroare și fanatism’, a declarat Seibert într-o conferință de presă.

Parisul a denunțat la rândul său decapitarea jurnalistului James Foley de Statul Islamic, dacă este confirmată, pe care a calificat-o drept o ‘barbarie’ și un ‘asasinat josnic’.

‘Avem de-a face cu o barbarie care folosește frica și amenințarea’, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Stéphane Le Foll, la sfârșitul unei reuniuni a Consiliului de Miniștri în care a fost dezbătută situația internațională.

Într-un comunicat, șeful diplomației franceze Laurent Fabius și-a exprimat ‘indignarea’ față de un ‘asasinat josnic’.

‘Dacă se confirmă, acest asasinat josnic arată adevărata față a acestui califat al barbariei. Comunitatea internațională trebuie să condamne ferm acest asasinat care întărește hotărârea noastră de a lupta împotriva Statului Islamic’, a mai spus Fabius.

Videoclipul postat marți pe internet de către jihadiști arată un bărbat mascat și îmbrăcat în negru care pare să taie gâtul jurnalistului James Foley, răpit de bărbați înarmați în Siria în noiembrie 2012.

Ministrul britanic de externe Philip Hammond a declarat că, deși nu a fost autentificat, videoclipul ‘pare să prezinte toate caracteristicile pentru a lăsa să se creadă că este autentic’. În același timp, ministrul britanic a remarcat faptul că autorul crimei vorbea în engleză cu accent britanic. ‘Pare să fie vorba de un britanic. Noi vom face investigații pentru a fi siguri de aceasta’, a afirmat șeful diplomației britanice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata