Angela Merkel: Recentele măsuri adoptate de BCE arată că încă nu s-a sfârşit criza în zona euro

Decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de a reduce dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul de 0,15% și de a pompa bani în economia zonei euro arată că încă nu s-a sfârșit criza în statele care folosesc moneda euro, a declarat, miercuri, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, transmite Reuters.

‘Putem vedea din cele mai recente măsuri adoptate de BCE că nu am depășit în întregime criza financiară europeană’, a răspuns Angela Merkel la întrebarea dacă împărtășește temerile din Germania că decizia BCE de reducere a ratei dobânzii i-ar putea afecta pe cei care au depozite bancare și ar putea amenința economia.

Miercuri, Angela Merkel a discutat cu președintele BCE, Mario Draghi, la Berlin, evoluția economiei zonei euro. Oficialul german a cerut statelor europene să continua adoptarea reformelor.

Deși impactul economic și financiar al măsurilor de politică monetară va fi probabil minim, Banca Central Europeană și-a demonstrat angajamentul de a furniza diferite forme de noi măsuri de stimulare, se arată într-un raport publicat săptămâna trecută de agenția de evaluare financiară Moody’s Investors Service.

Aceste măsuri au un efect pozitiv marginal asupra ratingurilor suverane și ale corporațiilor și în linii mari neutru pentru bănci, apreciază Moody’s.

BCE a devenit prima mare bancă centrală din lume care a decis să ducă dobânzile la depozitele overnight în teritoriul negativ (minus 0,10%). Practic, băncile comerciale vor plăti pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le dețin.

Președintele BCE, Mario Draghi, a avertizat că dobânzile BCE nu vor coborî mai mult de nivelul actual.

‘Dobânzile cheie ale BCE vor rămâne la nivelele actuale pentru o perioadă prelungită de timp având în vedere prognoza actuală de inflație’, a declarat Draghi.

Acesta a precizat că dobânzile vor începe să crească doar atunci când va reveni și creșterea economică.

Moody’s apreciază că programele de tip LTRO (operațiuni de furnizare de lichidități pe termen lung) au ca obiectiv majorarea creditării sectorului privat, sprijinirea creșterii economiei zonei euro și scăderea șomajului. Dacă aceste obiective sunt îndeplinite, impactul asupra profilelor de credit ale statelor și corporațiilor va fi pozitiv, susține agenția de evaluare financiară.

Banca Centrală Europeană a demarat, în aprilie 2013, a doua operațiune de refinanțare pe 36 de luni, acordând împrumuturi de 530 de miliarde de euro unui număr de 800 de bănci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor și a reduce costurile de creditare ale guvernelor.

Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui număr de 523 de bănci împrumuturi pe trei ani, în valoare de 489 de miliarde de euro, la o dobândă de 1%.

Orice expansiune a creditării este benefică, susține Moody’s, mai ales în statele de la periferia zonei euro, unde creditarea este relativ ridicată comparativ cu mărimea economiilor lor și dependența de creditarea bancară pentru stimularea avansului economiei este mare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata