Angela Similea, artista pentru care dragostea a fost lumina călăuzitoare a vieţii

În anii ’80 a fost numită ”regina” muzicii ușoare românești. Probabil nu doar prin prisma calităților vocale și interpretative de necontestat, ci și a aparițiilor sale – frumoasă, înaltă, elegantă, cu o ținută princiară.

Angela Similea, care la 9 iulie 2014 a împlinit 68 de ani, este și acum o emblemă a muzicii românești și își încântă fanii în continuare cu noi piese și concerte.

Ioana Angela Similea, cunoscută publicului sub numele Angela Similea s-a născut la 9 iulie 1946, în comuna 1 Decembrie, județul Ilfov. A fost cel mai mare dintre cei trei copii ai cuplului Petre și Gherghina Similea, având doi frați mai mici. Amintirile sale din copilărie se leagă de Dobrogea.

”Am niște amintiri foarte vechi, din anii primei copilării, când vara mergeam la bunica din partea mamei, într-un sat din Dobrogea. Mama era singura fată din cei 12 copii ai bunicii mele. Așa că aveam mulți veri, cu care-mi petreceam vacanțele. Acolo, în satul acela dobrogean, se întâmplau lucruri extraordinare, pe care orice orășean de astăzi, din orice parte a lumii, ar da orice să le vadă și să le experimenteze. (…) Natura și viața m-au luat în brațele lor de mică și m-au sensibilizat, m-au făcut să observ spectacolul fiecărui anotimp, în toate detaliile sale. E minunat să fii într-o continuă mirare copilărească în fața naturii, și eu așa am trăit”, mărturisea Angela Similea într-un interviu.

Primul succes a venit odată cu premiul al II-lea de la Festivalul Internațional ”Cerbul de aur” din 1970, când a obținut Cerbul de Argint. În 1971 lansează șlagărul lui George Grigoriu. În 1972, la Festivalul ”Orfeul de aur” din Bulgaria, obține locul al II-lea cu melodia ”Tu ești primăvara mea” de Florin Bogardo.

Au început aparițiile în spectacole, dar și în emisiuni radio și tv, unde a apărut alături de alte nume sonore din muzica românească.

”Am ajuns colegă de scenă cu Margareta Pâslaru, cu Marina Voica — ele s-au lansat cu mulți ani înaintea mea — cu Mirabela Dauer, Dida Drăgan — care mi-au fost colege de studiu la doamna Florica Orăscu — cu Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu, Corina Chiriac — toți mi-au fost colegi și am fost foarte fericiți împreună. Nu avea loc sentimentul invidiei, al ranchiunei, iar noi, cântăreții, ne aveam ca frații”, spunea Angela Similea în interviu.

Referindu-se la emisiunile în care a apărut în perioada de început a carierei muzicale sau din perioada în care a cunoscut succesul maxim, cântăreața spunea că a lucrat mereu, în radio și televiziune, cu adevărați profesioniști, care au ajutat-o în formarea ca artist.

”Am lucrat atunci cu adevărați profesioniști: Alexandru Bocăneț, Titus Munteanu, Aurora Andronache, Doina Anastasiu, Paul Urmuzescu, Sanda Trifon-Cepraga, Marie-Jeanne Gherghinescu. Nu pot să uit oamenii cu care am lucrat în Radio — Vasile Vasilache junior, cu care fiecare înregistrare era o altă lecție de canto, apoi Florin Bogardo, Paul Urmuzescu, Lucica Popescu-Moraru, Titus Andrei. Toți au lucrat cu noi cu foarte mare atenție, ne-au format, ne-au stimulat”, afirma Angela Similea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata