ANI cere Camerei Deputaţilor revocarea din funcţie a lui Petre Roman

Agenția Națională de Integritate (ANI) a solicitat Camerei Deputaților aplicarea sancțiunii disciplinare de revocare din funcție a deputatului Petre Roman, ca urmare a rămânerii definitive a raportului de evaluare prin necontestare.

În martie 2014, ANI a constatat că Petre Roman se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de persoană fizică autorizată.

Ulterior, raportul de evaluare a rămas definitiv, după ce nu a fost contestat în instanță de Petre Roman.

Potrivit unui comunicat al ANI remis luni , cel mai recent raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV critică procedura de încetare a mandatelor privind membrii Parlamentului, respectiv cazul foștilor senatori Mircea Diaconu și Mora Akos, precum și a fostului deputat Ștefan Bucur Stoica.

În același raport se menționează faptul că „aplicarea de către Parlament a deciziilor ANI (și anume a celor care au fost confirmate în instanță) este în continuare inegală, în ciuda speranței că reformele vor spori gradul de aplicare automată a acestora. Într-un caz emblematic, soluția n-a fost găsită decât după ce senatorul în cauză și-a dat demisia. Într-un alt caz, Camerei Deputaților i-au trebuit mai multe luni să ia o decizie în pofida argumentelor conform cărora normele în vigoare fac că respectarea unei hotărâri judecătorești definitive să se facă acum în mod automat. Un nou caz, al unui deputat care a fost declarat incompatibil, este în așteptarea unei decizii în Parlament”.

ANI precizează faptul că orice tergiversare privind aplicarea prevederilor legale în materia incompatibilităților afectează, în mod grav, atât obiectivele României asumate prin Mecanismul de Cooperare și Verificare, aderarea la Spațiul Schengen, cât și percepția cetățenilor asupra domniei legii și a statului de drept.

Potrivit art. 25, alin. 3 din Legea nr. 176/ 2010, republicată, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate (…) constituie temei pentru eliberarea din funcție”.

Persoana eliberată sau destituită din funcție sau față de care s-a constatat existența stării de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă, sau a încetării de drept a mandatului.

În conformitate cu prevederile art. 29, alin. 3 din Legea nr. 176/ 2010, republicată, „neaplicarea sancțiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcției publice, după caz, atunci când raportul de evaluare a rămas definitiv, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracțiune”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata