ANI cere PE să nu valideze mandatul lui Mircea Diaconu

Agenția Națională de Integritate a trimis Parlamentului European o sesizare prin care solicită să nu fie validat mandatul de europarlamentar al lui Mircea Diaconu, deoarece acesta se află în incompatibilitate.

De asemenea, ANI a depus la Curtea de Apel București o acțiune în contencios administrativ prin care cere anularea deciziei Biroului Electoral Central privind atribuirea mandatului lui Mircea Diaconu.

Prima cerere este adresată președintelui Parlamentului European, Secretariatului General al PE și Comisiei responsabile pentru validarea mandatelor.

ANI susține că, în data de 2 aprilie 2014, Biroul Electoral Central a respins candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare, însă instanțele de judecată i-au permis acestuia să candideze, fără însă ca judecătorii de la Curtea de Apel București să se pronunțe și asupra validării mandatului de membru în Parlamentul European.

Agenția de Integritate mai arată că Mircea Diaconu a fost declarat, printr-o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în stare de incompatibilitate, astfel încât el nu mai poate ocupa o funcție sau o demnitate publică.

Pe de altă parte, la Curtea de Apel București, ANI a acționat în judecată Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Biroul Electoral Central (BEC) și pe Mircea Diaconu, solicitând judecătorilor să anuleze decizia BEC de atribuire a mandatului de europarlamentar.

Agenția arată că a solicitat AEP, la data de 28 mai, să nu accepte candidatura lui Mircea Diaconu, deoarece acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate, astfel încât Autoritatea ar fi trebuit să informeze Parlamentul European în vederea invalidării mandatului acestuia.

La data de 3 iunie, Autoritatea Electorală Permanentă a transmis ANI că nu are competență în acest caz.

„Autoritatea Electorală Permanentă, prin refuzul de a da curs solicitării ANI, respectiv, neacceptarea domnului Mircea Diaconu pentru reprezentarea României în funcția de membru în Parlamentul European, printr-o conduită pasivă, contrară legii, a îndeplinit un act de acceptare a unei persoane care ar urma să își exercite mandatul sub efectul unei interdicții care decurge în mod direct din încălcarea pe de o parte a unor dispoziții legale cu caracter imperativ, cum sunt normele privind integritatea în exercitarea funcției publice, iar pe de altă parte din Decizia definitivă și irevocabilă a Instanței supreme din România”, susține ANI.

În opinia ANI, Mircea Diaconu se află sub interdicția expresă prevăzută de lege pentru a ocupa o funcție eligibilă, cum este funcția de membru în Parlamentul European, mandatul de senator al acestuia, tot o funcție eligibilă, încetând de drept prin efectul unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate, și pe cale de consecință nu îndeplinește „o condiție de fond” pentru a putea fi validat în exercitarea funcției de membru în Parlamentul European. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata