Aniversarea reginei Elisabeta a II-a, mai populară ca oricând

Regatul Unit va sărbători joi, 21 aprilie, a 90-a aniversare a reginei Elisabeta a II-a, remarcabilă prin longevitate şi popularitate. Ea va primi cu această ocazie un tort cu portocale, pregătit de o vedetă de reality-show, relatează marţi AFP.

Aniversarea din acest an are loc într-un context cât se poate de delicat pentru britanici, aceştia urmând să voteze în 23 iunie pentru viitorul lor în interiorul sau în afara Uniunii Europene, în cadrul unui referendum cu consecinţe importante pentru regat.

Se aşteaptă ca regina, care respectă o strictă neutralitate politică de 63 de ani, să nu ia parte la această dezbatere. Specialiştii familiei regale vor urmări totuşi cele mai mici gesturi şi acţiuni ale ei, în încercarea de a întrezări spre ce parte înclină Elisabeta a II-a. Precedentul a fost creat în 2014, cu puţin înaintea referendumului asupra independenţei Scoţiei, când suverana britanică şi-a exprimat îngrijorarea.

Elisabeth Alexandra Mary Windsor s-a născut în 21 aprilie 1926, la Londra. Ajunsă regină în 6 februarie 1952, la vârsta de 25 de ani, ea a depăşit în 9 septembrie 2015 recordul de longevitate deţinut de regina Victoria, care a domnit 63 de ani, şapte luni şi două zile, între 1837 şi 1901.

Joi îşi va sărbători aniversarea ca regină foarte populară în rândul supuşilor săi. Dacă în 2001 un britanic din trei dorea abdicarea sa — ipoteză improbabilă în ochii specialiştilor—, cifra a scăzut cu timpul la unu din cinci, conform unui sondaj Ipsos MORI realizat pentru King’s College din Londra.

„Regina este extrem de populară datorită personalităţii şi activităţii sale„, a declarat pentru AFP profesorul Roger Mortimore de la King’s College.

Sondajul arată şi că trei sferturi din britanici sunt ataşaţi de monarhie. Elisabeta a II-a „a reuşit să facă în aşa fel încât instituţia să rămână populară, iar majoritatea oamenilor cred că monarhia va juca un rol important în viitor”, adaugă Mortimore. Potrivit expertului, monarhia va avea un „viitor strălucit”, deşi alunecă încet-încet spre gerontocraţie, în condiţiile în care prinţul Charles, moştenitorul coroanei, are 67 de ani.

Cu toate că regina obişnuieşte să îşi sărbătorească aniversarea în doi timpi, privat în ziua naşterii şi în cadrul unei ceremonii oficiale în luna iunie, programul a fost oarecum schimbat, cuprinzând o serie de manifestări programate în săptămânile următoare.

Joi, la Windsor, unde are un castel, Elisabeta a II-a va face o baie de mulţime şi va primi drept cadou de aniversare un tort de portocale pregătit de Nadiya Jamir Hussain, câştigătoarea emisiunii „The Great British Bake Off”. „Trebuie să mă ciupească cineva ca să cred”, a mărturisit pe Twitter tânăra de 30 de ani, referindu-se la onoarea ce i se face.

Tot joi, premierul David Cameron o va omagia în Parlament, iar salvele de tun vor răsuna la Londra pentru a marca cei 90 de ani ai suveranei. În cursul serii, regina va participa la un dineu în familie şi va aprinde o făclie, prima din multele care vor lumina pe tot globul cu ocazia evenimentului.

„Aniversarea reginei este zi liberă în Malvine”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului în arhipelagul din Atlanticul de Sud. „În acest an vom sărbători, la fel ca alte ţări din Commonwealth, aprinzând o torţă”, a adăugat el.

Vineri, Elisabeta a II-a are programat un dejun cu preşedintele american Barack Obama, care va efectua o vizită oficială în Marea Britanie.

Omagiile au început deja să curgă, unul din primele venind din partea nepotului său, prinţul William. „Poate este bunica mea, dar ea este cu adevărat şefa. Și este o incredibilă sursă de inspiraţie pentru familie”, a spus el.

Presa lansează ediţii speciale consacrate vieţii celei pe care Daily Telegraph o numeşte „cea mai celebră femeie din lume”. „La mulţi ani, Majestate„, scrie cotidianul menţionat de AFP.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: uclu.org

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata