ANM: Cod galben de ninsori începând de vineri seară; regiunile cele mai afectate – Oltenia şi Muntenia

ANM va emite începând de vineri seară, 24 ianuarie, un cod galben de ninsori ce va fi menţinut în vigoare până duminică la amiază, zonele cele mai afectate urmând a fi Oltenia şi Muntenia, a declarat Florinela Georgescu, director în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, joi, la comandamentul de iarnă desfăşurat la Palatul Victoria sub coordonarea vicepremierului Liviu Dragnea.

„Informarea emisă astăzi este o primă estimare a evenimentelor meteorologice care urmează să înceapă în seara zilei e mâine (vineri – n.r.). Mâine dimineaţă vom reveni cel mai probabil cu o atenţionare cod galben în care vor fi făcute mai multe precizări la judeţele care vor fi cele mai afectate. Până atunci vă pot spune că apreciem o înrăutăţire a vremii în toate regiunile ţării şi, de asemenea, precipitaţii în toată ţara”, a declarat Florinela Georgescu.

Ea a precizat că „ninsorile vor începe spre sfârşitul zilei de vineri în partea de sud-vest a teritoriului” şi, treptat, „aria acestora se va extinde şi va cuprinde Oltenia, Muntenia, cea mai mare parte a Dobrogei continentale, sudul Moldovei, zona munţilor Banatului, a Carpaţilor meridionali şi de curbură”.

„Deci, începând de mâine seară şi până în 26 ianuarie, deci până duminică la prânz, apreciem că se va depune strat de zăpadă consistent în aceste regiuni, cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 20 de litri/mp în 24 de ore. Deci, înseamnă că stratul nou depus va putea depăşi 40-50 de centimetri, ţinând cont că vântul se va intensifica şi va viscoli ninsoarea”, a declarat oficialul ANM.

Florinela Georgescu a adăugat că zonele estimate că vor fi cele mai afectate sunt Oltenia, Muntenia şi zona montană cu ninsoare ceva mai abundentă.

„Este de semnalat şi faptul că vor mai fi zone în care vor mai fi precipitaţii mixte. Acestea vor favoriza depunerea de polei, în Banat, în sudul Dobrogei, în prima parte a intervalului, adică în noapte de vineri spre sâmbătă şi în sudul Olteniei”, a precizat directorul ANM.

Ea a mai spus că vremea se va răci în toată ţara.

„Deja, din dimineaţa zilei de mâine aşteptăm temperaturi coborând până spre minus 16 grade, iar în nopţile viitoare, mai ales în partea de est şi sud-est, vor fi nopţi geroase cu temperaturi de minus 10 grade. Mâine dimineaţă vom reveni cu o actualizare şi cu detalierea pe judeţe sub forma cel mai sigur a unei atenţionări cod galben”, a mai afirmat directorul ANM. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata