ANM: În intervalul 24 martie – 6 aprilie vremea rămâne capricioasă, dar în general frumoasă

Valorile termice preconizate de meteorologi pentru intervalul 24 martie – 6 aprilie vor fi oscilante de la o zi la alta, iar ploile vor acoperi întreg teritoriul, în special din 28 martie.

Potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/, publicată luni, temperaturile vor scădea în 25 şi 26 martie, în majoritatea regiunilor, după care vor reveni la un nivel normal pentru această perioadă.

Conform meteorologilor, în Banat, valorile termice vor fi în scădere faţă de cele înregistrate până în data de 24 martie, dar se vor situa, în general, în jurul celor climatologic normale pentru sfârşit de martie şi început de aprilie. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 14 — 17 grade. Valori mai mici se vor înregistra în zilele de 25 şi 26 martie, când, la nivelul întregii regiuni, media temperaturii diurne va fi între 9 şi 13 grade, mai răcoare decât în mod obişnuit.

În aceleaşi două zile, vor fi posibile şi temperaturi minime ceva mai coborâte, iar în restul intervalului de prognoză valorile nocturne se vor încadra în limite climatologic normale, respectiv 4 — 6 grade, în medie. Ploi pe spaţii mai extinse vor fi în 24 martie şi în jurul datei de 28 martie, când se pot cumula şi cantităţi de apă mai însemnate, în timp ce în restul intervalului se pot semnala doar ploi locale, în general slabe.

În Crişana, valorile termice vor fi în scădere faţă de cele înregistrate până în data de 24 martie, iar zilele de 25 şi 26 vor fi caracterizate de o vreme mai răcoroasă, cu temperaturi ziua în medie de 9 — 13 grade. În restul intervalului de prognoză se estimează un regim termic apropiat de cel climatologic normal pentru sfârşit de martie şi început de aprilie, cu o medie a temperaturilor maxime de 13 — 16 grade. Regimul mediu al valorilor nocturne va oscila tot în jurul mediilor multianuale specifice, respectiv de la două la 5 grade. Probabilitatea de ploaie se va menţine relativ ridicată pe tot parcursul intervalului, dar în data de 24 martie ploile vor fi frecvente şi mai importante cantitativ.

În Transilvania, după valorile foarte ridicate înregistrate inclusiv în data de 24 martie, vremea se va răci, astfel că regimul temperaturii aerului în 25 şi 26 martie va fi uşor sub mediile multianuale specifice, respectiv de 10 — 11 grade. Pentru restul intervalului sunt estimate temperaturi maxime între 11 şi 14 grade, apropiate de normalul climatologic pentru acest interval. În privinţa temperaturilor minime, la nivelul întregii regiuni, se estimează o scădere, astfel că vor fi în medie 0 — 3 grade, reprezentând valori specifice perioadei. Totuşi, vor mai fi şi nopţi cu temperaturi uşor negative, în special în zonele depresionare. Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în perioada 24 — 25 martie, când acestea vor fi frecvente şi în cantităţi mai însemnate, dar şi în jurul datelor de 28 martie şi 1 aprilie. În restul intervalului de prognoză, aria ploilor, în general slabe, va fi mai restrânsă.

În Maramureş, vremea se va răci în următoarele două zile, astfel că regimul temperaturii aerului va fi caracterizat de valori sub mediile multianuale specifice, fiind de aşteptat 9 — 10 grade. Pentru restul intervalului sunt estimate temperaturi maxime de 12 — 14 grade, apropiate de normele climatologice ape perioadei. Temperaturile minime, la nivelul întregii regiuni, vor fi de asemenea în scădere, astfel că vor fi în medie 1 — 4 grade, reprezentând valori specifice perioadei din an. Probabilitatea pentru ploi se va menţine relativ ridicată pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, dar acestea vor fi mai frecvente şi posibil mai însemnate cantitativ în perioada 24 — 25 martie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata