ANM: Ploi prezente în majoritatea regiunilor şi un regim termic peste normele climatologice, în perioada 3-16 martie

Valorile termice estimate de către meteorologi vor continua să fie peste normele climatologice ale perioadei, în timp ce ploile, în general slabe cantitativ, vor afecta majoritatea regiunilor atât în următoarele zile, cât şi de la jumătatea săptămânii viitoare, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/, valabilă în intervalul 3-16 martie.

Conform meteorologilor, în Banat, valorile termice vor continua să se situeze şi în prima jumătate a lunii martie peste cele climatologic normale. Astfel, media temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 11 şi 14 grade. Abaterea termică pozitivă va fi chiar şi mai evidentă în privinţa valorilor minime nocturne, care se vor încadra în medie în ecartul 3-5 grade. O uşoară scădere de temperatură este posibilă în perioada 11-13 martie, dar valorile se vor situa în limite apropiate de normalul datei. Ploi locale, slabe şi moderate cantitativ, se vor semnala în special în prima săptămână, cu o probabilitate mai mare în perioada 3-6 martie.

În Crişana, regimul termic se va menţine în tot intervalul celor două săptămâni peste ce ar fi normal în prima jumătate a lunii martie, chiar dacă vor fi uşoare variaţii de temperatură. Media temperaturilor maxime va fi de 11-14 grade, iar în privinţa minimelor sunt de aşteptat în continuare abateri pozitive semnificative faţă de mediile climatologice ale perioadei, în orele dimineţilor urmând a se înregistra în medie între două şi 5 grade, posibil valori mai scăzute în intervalul 11 – 14 martie. Ploi locale, slabe cantitativ, vor fi în primele zile ale intervalului, între 3 şi 6 martie, iar probabilitatea va creşte din nou după data de 11 martie.

În Transilvania, temperatura aerului va fi caracterizată de valori peste mediile multianuale specifice, astfel că ziua vor fi în medie între 6 şi 11 grade. În privinţa temperaturilor minime, în prima săptămână, la nivelul întregii regiuni, vor fi în medie între 1 şi 3 grade, reprezentând valori mult mai ridicate decât cele specifice perioadei. În cea de-a doua săptămână, scăderea de temperatură estimată va determina un regim termic apropiat de cel normal, cu o medie a valorilor nocturne de -2 până la zero grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în primele zile, între 3 şi 6 martie, dar acestea se vor semnala local şi vor fi în general slabe. În Maramureş, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, dar în special în prima săptămână, regimul termic va fi caracterizat de valori peste cele normale la început de martie, încât media maximelor va fi de 9 – 13 grade.

Abaterea pozitivă a temperaturilor minime va fi semnificativă în perioada 3-9 martie, când vor fi valori medii de până la 3 grade. Uşoara scădere de temperatură estimată pentru intervalul 10-15 martie va conduce la înregistrarea unor valori nocturne mai apropiate de cele climatologic normale, respectiv o medie în jurul a zero grade. Între 4 şi 6 martie, ploile îşi vor face apariţie, la fel şi în jurul datei de 13 martie.

În Moldova, intervalul de prognoză va debuta cu temperaturi diurne apropiate de cele specifice datei calendaristice, în medie de 4-6 grade, apoi ecartul mediu al valorilor maxime, respectiv de la 8 la 12 grade, va fi în general peste cel normal în prima jumătate a lunii martie. În privinţa regimului valorilor nocturne, acesta se va menţine peste cel climatologic normal, cu precădere în prima săptămână, astfel că, la nivelul întregii regiuni, media minimelor va fi între 1 şi 4 grade. Probabilitatea pentru ploi, slabe şi moderate, va fi mai mare în primele zile ale intervalului de referinţă, respectiv în perioada 3-7 martie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata