ANM: Vreme caldă în următoarele două săptămâni, dar revin ploile în majoritatea regiunilor din 21 octombrie

Meteorologii estimează pentru următoarele două săptămâni (20 octombrie – 2 noiembrie) un regim termic oscilant, cu temperaturi diurne de până la 22-24 de grade Celsius în Banat, Muntenia și Dobrogea, dar și cu scăderi semnificative de până la 11 grade, după data de 22-23 octombrie, la nivel național.

Pe acest fond, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, publicate luni, își vor face apariția și ploile însemnate cantitativ în majoritatea regiunilor, în intervalul 21-24 octombrie a.c.

În Banat, în primele două zile ale acestei săptămâni, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă, cu valori medii ale temperaturilor maxime de 20-22 de grade și minime în jur de 10 grade. În intervalul 22-25 octombrie, scăderea de temperatură va fi semnificativă, astfel că valorile termice vor fi sub mediile climatologice. Maximele se vor situa între 8 și 11 grade, iar minimele se vor apropia de zero grade Celsius, în 25 octombrie. După această dată, regimul termic se va apropia de normalul perioadei, maxime în medie de 13-14 grade și minime de 3-5 grade. În intervalul 21-24 octombrie va ploua temporar, iar cantitățile de apă pot fi însemnate. Probabilitatea de ploaie va crește după 28 octombrie, când sunt posibile ploi slabe.

În Crișana, intervalul va debuta cu o vreme caldă, însă începând cu data de 22 octombrie vremea se va răci. Până în 25 octombrie, maximele diurne vor fi, în general, sub 10 grade, iar minimele vor tinde spre zero grade. Ulterior, în a doua săptămână de prognoză, temperatura va crește apropiindu-se de normalul termic al perioadei. Mediile valorilor maxime vor fi de 12-13 grade, iar a celor minime de 3…4 grade. Va ploua pe arii extinse în intervalul 21-23 octombrie, când se pot înregistra cantități însemnate. În restul intervalului mai sunt posibile ploi slabe cantitativ, cu o probabilitate mai ridicată în 28 octombrie și la începutul lunii noiembrie.

Pentru regiunea Transilvaniei, luni și marți vremea se va menține caldă, astfel încât media temperaturilor maxime va fi de 18-19 grade, iar a celor minime se va situa în jur de 8 grade. Ulterior, va urma un proces de răcire semnificativă ce va aduce regimul termic sub cel normal, respectiv maxime care, în data de 24 octombrie, vor avea o medie de 5 grade, și minime de—3 grade, în 25 și 26 octombrie. După 26 octombrie, vremea se va încălzi treptat, încât valorile maxime medii vor fi de 11-12 grade, iar minimele de de la unu la două grade Celsius. În perioada 21-24 octombrie, ploile slabe și moderate cantitativ se vor semnala pe arii extinse. Probabilitatea de ploaie va fi mai redusă, cu excepția zilei de 28 octombrie și începutul lunii noiembrie când, local, sunt posibile ploi slabe.

În Maramureș, primele două zile ale săptămânii în curs, vor avea un regim termic peste cel normal, respectiv o medie a maximelor de 17-18 grade și minime în jur de 9 grade. Ulterior, se va produce o răcire accentuată, media valorilor diurne urmând să coboare spre 5-6 grade, iar cele minime vor fi negative, de la—2 la—1 grad, în 25 și 26 octombrie. În a doua săptămână de prognoză este estimată o creștere ușoară a temperaturii, maxime în jurul a 11 grade și minime de 2-3 grade. Temporar, va ploua în intervalul 20-23 octombrie, când se pot cumula cantități de apă însemnate. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată și după data de 27 octombrie, în restul intervalului de referință urmând să fie redusă.

În Moldova, după primele trei zile cu temperaturi medii mai ridicate decât normele climatologice ale perioadei, de 18-21 de grade, ziua, și 6-9 grade, noaptea, valorile termice vor marca o scădere accentuată, atingând, în medie, maxime de 4-6 grade și minime de la aproximativ—2 la zero grade, în perioada 24 — 26 octombrie. În a doua săptămână de prognoză se va încălzi ușor, însă media maximelor nu va depăși 10-11 grade, iar a minimelor până la 3 grade, caracterizând o vreme ușor mai rece decât normalul pentru sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie. Aria ploilor se va extinde în intervalul 21-24 octombrie, când și cantitățile de apă vor fi izolat însemnate. În 24 octombrie, precipitațiile pot fi mixte în nordul regiunii. Ploi slabe cantitativ sunt posibile și în 28, 29 octombrie, precum și la începutul lunii noiembrie.

În Dobrogea, între 20 și 22 octombrie, media temperaturilor va crește ușor, spre maxime de 22 de grade și minime de 12 grade, abaterile pozitive față de medie fiind de aproximativ 6 grade. În a doua parte a primei săptămâni vremea se va răci accentuat, devenind rece pentru această perioadă. În cele mai reci zile ale acestui interval, media valorilor diurne va fi de 7-8 grade, iar a celor nocturne între zero și două grade Celsius. Creșterea de temperatură estimată după data de 27 octombrie, va însemna o medie de 12-13 grade a valorilor maxime și minime în jur de 5 grade. Ploi pe arii extinse, posibil însemnate cantitativ se vor semnala în intervalul 23-25 octombrie. Ulterior, probabilitatea de ploaie va scădea, mai puțin în data de 28 octombrie, când va fi mai ridicată.

În Muntenia, vremea va fi caldă pentru această perioadă până pe 22 octombrie, când media temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 22 și 24 de grade, iar a celor minime se va situa între 7 și 9 grade. Această perioadă caldă va fi urmată în a doua parte a săptămânii de o răcire accentuată, ce va aduce media temperaturilor sub normalul perioadei, maxime de numai 9-11 grade și minime în jur de zero grade. Din 27 octombrie, valorile termice vor marca o creștere ușoară, spre maxime de 12-13 grade și minime de aproximativ 3-4 grade. Va ploua pe arii mai extinse și însemnat cantitativ în zilele de 23 și 24 octombrie. Ploi sunt posibile și în a doua parte a intervalului, probabilitatea fiind mai ridicată în 28 octombrie și la începutul lunii noiembrie.

Pentru zona Olteniei, se anunță o vreme caldă în primele două zile ale acestei săptămâni, cu valori medii ale temperaturilor maxime de 20-22 de grade și minime în jur de 9 grade. După aceea, vremea se va răci accentuat, astfel încât valorile termice diurne vor fi, în medie, de 9 grade, pe 24 octombrie, iar media minimelor va fi între zero șți două grade, în 25 și 26 octombrie. Temperaturile maxime cresc la începutul săptămânii viitoare până în jurul valorii de 13 grade, însă spre finalul intervalului acestea vor scădea cu aproximativ 3 grade. Minimele termice din a doua săptămână de prognoză nu vor avea variații semnificative și vor fi de 3-4 grade. În intervalul 22-24 octombrie va ploua temporar. Ploi slabe cantitativ sunt posibile la nivel local și în 28 octombrie, în timp ce în restul intervalului probabilitatea va fi, în general, redusă.

La munte, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în primele două zile ale intervalului, când mediile temperaturilor maxime se vor situa în jurul a 12-14 grade, iar mediile minimelor vor fi de 4-6 grade. Vremea se va răci accentuat în a doua parte a săptămânii, iar temperaturile diurne vor scădea un grad Celsius, în timp ce minimele vor fi negative, respectiv între—5 și—4 grade. Temperatura va marca o creștere ușoară începând cu 26 octombrie, spre valori maxime de 4-6 grade și minime de—2…-1 grad. Precipitații pe arii extinse vor cădea în intervalul 21-24 octombrie, la început sub formă de ploaie, apoi se vor transforma și în lapoviță și ninsoare. Probabilitatea de precipitații crește, din nou, după data de 28 octombrie, când local vor fi ploi, iar în zona înaltă și ninsori.

Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menționează ANM. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata