ANM: Vreme în continuă încălzire în intervalul 21 aprilie – 4 mai; şanse de ploaie spre sfârşitul lunii aprilie

Ultimele zile din luna aprilie vor fi caracterizate de un regim termic oscilant, cu maxime ce nu vor depăşi 22 de grade Celsius, dar în debutul lunii mai vremea va fi în continuă încălzire, iar şansele de ploaie se vor diminua treptat, deşi în următoarea săptămână, precipitaţiile vor fi mai consistente în regiunile din nordul, sud-estul şi centrul ţării, potrivit prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/, pentru perioada 21 aprilie – 4 mai 2014.

În Banat, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de un regim termic peste cel normal în a doua parte a lunii aprilie, cu o medie a maximelor de 22 — 23 de grade. Ulterior, până spre sfârşitul celor două săptămâni de prognoză, vor fi oscilaţii termice, dar în general valorile diurne mediate pe regiune, respectiv 19 — 21 de grade, vor fi apropiate de mediile climatologice specifice. Minimele termice nocturne vor fi în creştere uşoară în primele zile, până la o medie regională de 11 — 12 grade, depăşind pragul climatologic al datei, apoi vor oscila în jurul normelor pentru sfârşitul de aprilie şi începutul de mai, respectiv 8 — 9 grade. Probabilitatea de ploaie se va menţine ridicată în mare parte a intervalului de referinţă, fiind aşteptate şi perioade în care se pot cumula cantităţi de apă mai importante.

Conform meteorologilor, în Crişana, intervalul de prognoză va debuta cu o vreme mai caldă decât în mod obişnuit în ultima decadă de aprilie, cu valori maxime în medie de 22 de grade. Apoi, până spre sfârşitul celor două săptămâni de prognoză, sunt de aşteptat oscilaţii termice în general în jurul mediilor climatologice specifice, cu valori diurne de 18 — 20 de grade. Minimele termice nocturne vor fi în creştere uşoară în primele zile, până la o medie regională de 10 — 11 grade, depăşind pragul climatologic al datei, apoi vor oscila în jurul normelor pentru sfârşit de aprilie şi început de mai, respectiv 8 — 9 grade. Probabilitatea de ploaie se va menţine ridicată în mare parte a intervalului de referinţă, fiind de aşteptat şi perioade în care se pot cumula cantităţi de apă mai importante.

În Transilvania, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de un regim termic peste cel normal în a doua parte a lunii aprilie, cu o medie a maximelor în creştere de la 20 la 22 de grade. Până spre sfârşitul celor două săptămâni de prognoză, vor fi oscilaţii termice, dar în general valorile diurne mediate pe regiune, respectiv de la 17 la 19 grade, vor fi apropiate de mediile climatologice specifice. Minimele termice nocturne vor fi în creştere treptată în prima săptămână, până la o medie regională de 8 — 9 grade, peste pragul climatologic al datei. Ulterior, vor oscila în general în jurul normelor pentru sfârşit de aprilie şi început de mai, respectiv 6 — 7 grade. Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată în aproape toate zilele intervalului de referinţă, fiind de aşteptat şi perioade în care se pot cumula cantităţi de apă mai importante.

În Maramureş, vremea va fi caldă în primele zile, cu o medie a maximelor de 21 — 22 de grade, după care, până spre sfârşitul celor două săptămâni de prognoză, temperaturile vor fi apropiate de mediile climatologice ale perioadei, cu valori diurne pe regiune între 17 şi 19 grade. Minimele termice nocturne vor fi în creştere uşoară în primele zile, până la o medie regională de 10 grade, depăşind pragul climatologic al datei, apoi vor oscila în jurul normelor pentru sfârşit de aprilie şi început de mai, respectiv 7 — 9 grade. Probabilitatea de ploaie se va menţine ridicată în mare parte a intervalului de referinţă, fiind de aşteptat şi perioade în care se pot cumula cantităţi de apă mai importante, cu precădere la sfârşitul primei săptămâni.

În Moldova, în primele trei zile, vremea va fi caldă pentru această perioadă, cu medii ale temperaturilor diurne în jur de 21 — 22 de grade, apoi valorile termice vor marca o scădere, în medie, spre 16 grade, temperatură apropiată de mediile climatologice ale perioadei. La începutul celei de-a doua săptămâni de prognoză se estimează o încălzire uşoară a vremii, maximele termice urmând a se situa în jurul unei medii de 19 grade, iar până la începutul lunii mai nu se mai întrevăd oscilaţii semnificative ale regimului termic diurn. Minimele nocturne se vor încadra, în medie, între 7 şi 10 grade, fiind în general mai ridicate decât mediile multianuale specifice ultimei decade a lunii aprilie şi începutului de mai, cu cele mai ridicate valori la mijlocul primei săptămâni de prognoză. Probabilitatea de apariţie a ploilor se menţine ridicată în fiecare zi, începând cu data de 22 aprilie, iar în intervalul 24 — 25 aprilie va ploua pe arii mai extinse şi vor posibile cantităţi de apă mai însemnate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata