ANM: Vreme în general caldă, dar cu intervale de instabilitate pentru scurte perioade de timp, între 21 iulie şi 3 august

Vremea va fi, în general, caldă la nivelul întregii țării în următoarele două săptămâni și doar între anumite intervale de timp sunt anunțate fenomene de instabilitate atmosferică, caracterizate prin ploi, descărcări electrice și intensificări ale vântului, arată prognoza valabilă pentru perioada 21 iulie – 3 august, întocmită de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.

Conform meteorologilor, în Banat, intervalul de prognoză debutează cu o vreme foarte călduroasă, astfel că maximele termice ale zilei de 21 iulie vor fi, în medie, de 33-34 grade. Temperaturile diurne vor scădea brusc marți, 22 iulie, iar până spre sfârșitul primei săptămâni se vor menține în jurul unei medii de 27-28 de grade. Ultimele zile ale lunii iulie și începutul lui august vor fi caracterizate de un regim termic apropiat de cel climatologic specific perioadei, respectiv medii ale valorilor maxime de 29-30 de grade. Mediile termice nocturne vor urma aproximativ aceeași evoluție, fiind în scădere de la 18-20 de grade, în prima noapte, până la 16 grade la mijlocul primei săptămâni, pentru ca apoi să se mențină în jurul a 17-18 grade. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în intervalul 22-24 iulie, când acestea se semnala pe spații extinse și în cantități mai însemnate, dar și în jurul datei de 29 iulie. Ploi de scurtă durată nu sunt excluse nici în celelalte zile ale intervalului, dar sunt de așteptat la nivel izolat.

În Crișana, va fi cald pe durata zilei de 21 iulie, cu medii de 32-33 grade. Temperaturile diurne vor scădea brusc în data de 22 iulie, iar până la sfârșitul primei săptămâni de prognoză se vor menține în jurul unei medii de 26-27 de grade. Ultimele zile ale lunii iulie și începutul lunii august vor fi caracterizate de un regim termic apropiat de cel climatologic specific, respectiv medii ale valorilor maxime de 29-30 de grade. Mediile termice nocturne vor fi în scădere de la 18-20 de grade, în prima noapte a intervalului, până la 16 grade la mijlocul primei săptămâni, pentru ca ulterior să se mențină în jurul a 17-18 grade. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în intervalul 22-24 iulie, când acestea se semnala frecvent și în cantități mai însemnate, dar și în jurul datei de 29 iulie. Ploi de scurtă durata vor fi și în celelalte zile ale intervalului, dar sunt de așteptat pe arii mai restrânse.

Potrivit prognozei ANM, în Transilvania, primele zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de o vreme călduroasă, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 30 de grade, valori chiar mai ridicate fiind de așteptat luni, 21 iulie, în vestul regiunii. O scădere de temperatură se va resimți la jumătatea acestei săptămâni, când la nivel regional se așteaptă valori diurne de 26-27 de grade. Pentru ultimele zile ale lunii iulie și începutul lui august vor fi mici variații de la o zi la alta, dar temperaturile se vor situa, în general, în jurul unei medii de 28 de grade, normală pentru această perioada din an. Minimele nocturne nu vor avea variații semnificative, menținându-se pe parcursul celor două săptămâni într-un ecart mediu de 14-16 grade. Probabilitatea de ploaie va crește începând cu după-amiaza zilei de marți, 22 iulie, și se va menține relativ ridicată până în 24 iulie, fiind de așteptat local și cantități de apă mai însemnate, apoi din nou va fi instabilitate mai accentuată în jurul datei 29 iulie. În celelalte zile ale intervalului de prognoză ploile vor fi prezente pe arii mai restrânse.

În Maramureș, prima zi a intervalului de referință va fi una foarte călduroasă, cu o medie a valorilor maxime de 32 de grade. De marți, însă, vremea se va răci, media regională coborând la valori de 26-28 de grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză sunt de așteptat oscilații destul de mici de la o zi la alta, media temperaturilor maxime la nivelul întregii regiuni urmând să se situeze la 28-29 de grade. Temperaturile nocturne vor fi în scădere ușoară la mijlocul primei săptămâni, dar în general se vor situa între 15 și 17 grade Celsius. Probabilitatea pentru averse va crește începând cu dimineața zilei de marți, 22 iulie, și se va menține relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, ploile fiind mai frecvente și mai importante cantitativ între 22 și 24 iulie, precum și în jurul datei de 29 iulie.

Pentru Moldova, vremea se anunță călduroasă în jumătatea de sud a regiunii, în prima săptămână de prognoză.Valorile cele mai ridicate sunt de așteptat în data de 21 și 26 iulie. În schimb, în jumătatea nordică vor fi variații semnificative, astfel că, după ziua foarte caldă de luni, spre jumătatea primei săptămâni vremea va deveni răcoroasă. La nivelul întregii regiunii sunt estimate medii ale valorilor diurne în scădere, de la 30-31 de grade, în primele două zile, până la aproximativ 26-27 de grade în perioada 23-25 iulie. Până spre sfârșitul intervalului se estimează o valoare mediată pe regiune în jurul a 29 de grade, caracterizând un regim termic apropiat de normal. Aceeași tendință o vor avea și valorile nocturne, în scădere ușoară la mijlocul primei săptămâni și oscilând în ecartul de 16-18 grade. Aversele vor fi frecvente și local mai însemnate cantitativ în zilele de 22 și 23 iulie, iar probabilitatea de ploaie va fi din nou mai ridicată în jurul datei de 29 iulie. Ploi de scurtă durată nu sunt excluse nici în celelalte zile ale intervalului, dar sunt de așteptat doar izolat.

Regimul termic în zona Dobrogei nu va avea oscilații semnificative pe parcursul intervalului de prognoză, menținându-se în general o vreme călduroasă, cu o medie a valorilor maxime de 29-31 de grade. Regimul termic nocturn se va menține, de asemenea, relativ constant, la valori medii ce se vor situa în jurul a 19-20 de grade. Probabilitatea de ploaie va fi scăzuta pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză.

În Muntenia, intervalul de prognoză debutează cu o vreme foarte călduroasă, astfel că, în zilele de 21 și 22 iulie, media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 32 de grade. După o ușoară răcorire ce se va resimți la jumătatea săptămânii, cu o medie regionala de 28-29 de grade, regimul termic redevine unul caracterizat drept călduros, media valorilor diurne fiind în jurul a 30 de grade. Temperaturile minime se vor menține, în general, de aproximativ 17-18 grade, în medie. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare din seara zilei de marți, 22 iulie, și până joi, 24 iulie, cu precădere în vestul și în nordul regiunii. Ploi vor mai fi posibile și în jurul datei de 29 iulie.

Potrivit prognozei ANM, în zona Olteniei, săptămâna debutează cu o vreme călduroasă, cu maxime termice în data de 21 iulie de 32 de grade. Temperaturile diurne vor scădea începând de marți, 22 iulie, până în jurul unei medii de 26-27 de grade. Ultimele zile ale lunii iulie și începutul lui august vor fi caracterizate de un regim termic apropiat de cel climatologic normal, respectiv medii ale valorilor maxime de aproximativ 30 de grade. Mediile termice nocturne vor urma aproximativ aceeași evoluție, fiind în scădere ușoara la mijlocul primei săptămâni și menținându-se, în general, între 17 și 19 grade. Probabilitatea pentru averse va fi foarte ridicată în zilele de 22 și 23 iulie, când acestea se vor semnala pe spații extinse și în cantități însemnate, dar și în jurul datei de 29 iulie. În celelalte zile ale intervalului, dar izolat și trecător va mai ploua slab.

La munte, valorile termice vor fi ridicate în primele zile și, din nou, spre sfârșitul celor două săptămâni de prognoză, cu medii ale maximelor de 20-22 de grade. În restul timpului acestea vor fi ușor mai mici, cu o valoare medie de 18-19 grade. Aceeași tendință o vor avea și valorile nocturne, în scădere ușoară către jumătatea primei săptămâni și cuprinse, în general, între 11 și 13 grade. Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului, dar aversele vor fi mai frecvente și mai importante cantitativ între 22 și 24 iulie, dar și în zilele de 26, 27 și 28 iulie.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 21 iulie — 3 august 2014, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata