ANM: Vreme schimbătoare, cu maxime de 33 de grade Celsius, dar şi episoade cu ploi şi descărcări electrice, în următoarele 14 zile

Meteorologii estimează, pentru următoarele două săptămâni, un regim termic normal pentru această perioadă, cu temperaturi maxime ce vor ajunge la 33 de grade Celsius, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, valabilă în intervalul 7-20 iulie 2014.

Totodată, vor exista perioade în care ploile și descărcările electrice își vor face apariția la nivelul întregii țări, între 8 și 17 iulie.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, în Banat, în primele trei zile ale intervalului, vremea va fi călduroasă, cu temperaturi maxime, în medie, de aproximativ 33 de grade și minime termice în jur de 18 grade. În data de 10 iulie, valorile termice vor marca o scădere, în special cele diurne, astfel că, până spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză, se vor înregistra medii ale maximelor termice de 24-26 de grade și minime nocturne în jurul valorii de 14 grade, ceea ce va caracteriza o vreme răcoroasă. În cea de-a doua săptămână de prognoză vremea se va încălzi ușor și treptat, regimul termic urmând să se situeze în limite normale pentru sfârșitul celei de-a doua decade a lunii iunie, cu 30 de grade, în medie, în cursul după-amiezelor și aproximativ 17 grade pe parcursul nopților. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în intervalul 8-13 iulie, când temporar se vor înregistra și cantități de apă mai însemnate.

În Crișana, până pe data de 9 iulie va predomina o vreme călduroasă, cu maxime diurne, în medie, de aproximativ 32 de grade și medii ale minimelor nocturne de 17-18 grade. Ulterior, valorile termice vor marca o scădere semnificativă, astfel că vremea va deveni răcoroasă. Până la sfârșitul primei săptămâni de prognoză, atât temperaturile maxime, cât și cele minime, se vor menține relativ constante, la valori medii de 23-24 de grade în cursul zilelor, și de 13-14 grade, pe parcursul nopților. A doua săptămână de prognoză va fi caracterizată de o încălzire ușoară și treptată a vremii, spre o medie de 30 de grade a maximelor termice și de 16 grade a temperaturilor minime. Averse, însoțite de descărcări electrice vor fi, în general, pe întreg parcursul intervalului de prognoză, însă cu o probabilitate mai mare de a se semnala pe arii extinse și a fi temporar mai importante cantitativ, între 8 și 17 iulie.

Potrivit prognozei ANM, în Transilvania, de la aproximativ 29 de grade, în primele trei zile ale intervalului, media temperaturilor maxime va marca o scădere de aproximativ 5 grade în data de 10 iulie și se va menține la valori medii de 23-24 de grade până la sfârșitul primei săptămâni de prognoză, ceea ce va caracteriza o vreme răcoroasă. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, temperaturile diurne vor crește ușor, de la o zi la alta, ajungând, în medie, spre 27-28 de grade în jurul datei de 20 iulie. Valorile termice nocturne vor avea același parcurs, cu cele mai calde nopți la începutul intervalului, când se vor înregistra, în medie, aproximativ 15 grade și cele mai reci în intervalul 11-15 iulie, când media se va situa în jurul valorii de 12 grade. Probabilitatea de apariție a averselor va fi ridicată pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, dar în perioada 9-16 iulie acestea vor fi pe arii mai extinse și temporar mai însemnate cantitativ.

În Maramureș, în intervalul 7-9 iulie, se vor înregistra maxime termice, în medie, de 30-31 de grade, astfel că vremea va fi călduroasă. Din 10 iulie și până la sfârșitul primei săptămâni de prognoză, valorile termice, în scădere semnificativă, se vor menține în jurul unei medii de 23 de grade, ceea ce reprezintă temperaturi mai coborâte decât ar fi normal pentru această perioadă a anului. O încălzire ușoară și treptată a vremii se va resimți pe parcursul celei de-a doua săptămâni, spre sfârșitul acesteia media maximelor diurne urmând a fi de 28 de grade. Minimele termice vor coborî de la medii de 15-17 grade în primele patru nopți ale intervalului de prognoză spre 13-15 grade, în medie, în perioada 11-20 iulie. Vor fi averse aproape în fiecare zi, dar mai ales în perioada 8 — 17 iulie, când vor fi intervale cu o probabilitate mai mare de a se înregistra cantități importante de apă.

Pentru Moldova, maximele termice vor marca o scădere, de la valori medii de 29-30 de grade în perioada 7 — 9 iulie spre aproximativ 24 de grade în ultimele două zile ale primei săptămâni de prognoză. Valorile nocturne vor avea o evoluție asemănătoare, respectiv de scădere de la medii de 16-17 grade în primele patru nopți spre 14 grade, în medie, în jurul datei de 13-14 iulie. Apoi, până la sfârșitul intervalului de prognoză, vremea se va încălzi, ușor și treptat, astfel că mediile maximelor vor atinge 29 de grade, iar cea a minimelor, 16 grade. Probabilitatea pentru averse, temporar, posibil, mai însemnate cantitativ, va fi mai mare în intervalul 9 — 13 iulie și din nou în jurul datei de 15 iulie. În rest, doar izolat vor fi ploi slabe de scurtă durată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata