ANM: Vremea caniculară va persista până în 14 august; instabilitatea atmosferică şi ploile revin între 15 şi 20 august

Regimul termic canicular va persista la nivel național până la jumătatea acestei săptămâni, cu temperaturi ce vor atinge și 35 de grade Celsius în zonele de câmpie, însă începând din 14 august, meteorologii estimează instabilitate atmosferică și o răcire treptată a vremii, cu episoade de ploi slabe, dar și importante cantitativ, până pe 20 august, arată prognoza Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, valabilă pentru intervalul 11-23 august 2014.

În Banat, vremea va fi călduroasă în primele patru zile ale intervalului de prognoză, cu maxime în jurul valorii de 33 de grade, apoi temperatura aerului va fi scădere treptată, astfel că, în 17 august, media maximelor va fi de 24-25 de grade. După data de 18 august, vremea se va încălzi din nou, dar maximele termice nu vor mai depăși 26-27 de grade. Mediile termice nocturne vor urma aproximativ aceeași evoluție. La începutul intervalului, acestea vor fi aproximativ între 17 și 20 de grade, după care vor scădea, iar spre sfârșitul intervalului de prognoză se vor situa în jurul a 14 grade. Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în intervalul 14-16 august, când local se vor semnala averse, însă ploi de scurtă durată nu sunt excluse nici după data de 18 august.

În Crișana, după primele patru zile din interval, când temperaturile maxime vor fi între 31 și 34 de grade și vor caracteriza o vreme călduroasă, va urma o răcorire. În jurul datei de 16 august vor fi 23-24 de grade, iar după această dată, maximele vor crește de la o zi la alta, dar nu vor mai depăși pragul de 27 de grade până spre sfârșitul intervalului de prognoză. Valorile nocturne vor avea o tendință asemănătoare, coborând de la valori de 18-20 de grade (în data de 13 august) până spre valori de 11-12 grade (în 17 august). Manifestările specifice instabilității atmosferice vor avea o probabilitate de apariție mai mare în intervalul 14-17 august, când local vor fi averse care pot fi și importante cantitativ. Ploi de scurtă durată și în general slabe vor mai fi și în celelalte zile, începând cu data de 18 august.

Pentru zona Transilvaniei, în primele zile ale intervalului de prognoză se anunță o vreme călduroasă, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 32-33 de grade. O scădere de temperatură se va resimți începând cu data de 15 august, când la nivel regional se așteaptă o medie a valorilor diurne de 22-23 de grade. Începând cu data de 17 august, valorile termice vor oscila între 23 și 26 de grade și se vor apropia de cele normale pentru această perioadă din an. În ceea ce privește distribuția temperaturilor nocturne, acestea vor urma în mare parte aceeași regulă. Astfel, de la valori de 16-17 grade, temperatura va scădea până la valori în jurul a 11 grade (în 18-20 august). Pe tot parcursul intervalului de prognoză își vor face apariția manifestări specifice instabilității atmosferice, cu probabilitate mai mare de producere în intervalul 15-18 august.

În Maramureș, în primele zile ale intervalului de prognoză, vremea se va menține călduroasă, cu maxime termice în medie de aproximativ 32-33 de grade. După data de 14 august, temperatura aerului va fi în scădere până spre valori de 22-23 de grade. Deși temperaturile maxime vor oscila de la o zi la alta, nu vor mai depăși până spre sfârșitul intervalului de prognoză valori de 25-26 de grade. Valorile termice nocturne vor avea variații între 11 și 19 grade. Averse, izolat importante cantitativ, vor fi mai ales în intervalul 13 — 18 august, dar și spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

În prima zi a intervalului va fi caniculă în Moldova încă din prima zi a intervalului de prognoză valorile termice urmând să crească treptat. Astfel, în 13 și 14 august se vor înregistra maxime în jurul a 35 de grade și minime de 19-20 de grade, vremea devenind local caniculară. Ulterior, temperatura aerului va fi în scădere ce se va observa cu precădere în jurul datei de 17 august, când vor fi în jur de 24 de grade. Minimele termice vor ajunge, spre sfârșitul primei săptămâni, la valori de 13-15 grade. În a doua săptămână, variațiile de la o zi la alta vor fi nesemnificative. Spre finalul intervalului de prognoză vor fi maxime de 26-28 de grade și minime de 14-16 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în intervalul 15 — 18 august.

În Dobrogea, până spre sfârșitul primei săptămâni, vremea va fi călduroasă, iar variațiile temperaturii aerului vor fi nesemnificative de la o zi la alta, astfel că media maximelor va fi în jur de 33 de grade, iar cea a minimelor de 21-22 de grade. În intervalul 16-18 august temperatura aerului va fi în scădere, maximele vor atinge cel mult 27-28 de grade, iar minimele 16-17 grade. Variațiile ulterioare, până la sfârșitul intervalului, vor fi nesemnificative. Ploi slabe de scurtă durată sunt așteptate între 16 și 20 august.

Valorile termice se vor menține ridicate și în Muntenia, până spre sfârșitul primei săptămâni. Se vor înregistra valori maxime în jurul a 35 de grade și minime de 18-19 grade, vremea fiind călduroasă, caniculară în zona de câmpie. În intervalul 16-19 august, temperatura aerului va fi în scădere și se vor atinge, în medie, maxime de 26-27 de grade și minime de 14-15 grade. Pentru restul intervalului, va fi o tendință de ușoară creștere a valorilor termice, variațiile fiind nesemnificative. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi ridicată în a doua jumătate a intervalului, dar mai ales în perioada 16-18 august, când ploile pot fi importante cantitativ.

În Oltenia, până în data de 14 august, vremea va fi călduroasă. Media regională a valorilor diurne va fi în jur de 33 de grade, iar a celor nocturne de 19-20 de grade. În perioada 14-18 august, vremea se va răcori, astfel că media maximelor va coborî până spre 24-25 de grade, iar cea a minimelor până în jur de 13 grade. Temperatura aerului va crește din nou, ușor și treptat, după data de 18 august, până la valori medii de 27-28 de grade și minime de 15-16 grade, iar în ultimele zile ale intervalului este posibilă din nou o scădere ușoară ale acestora. Manifestări specifice instabilității atmosferice iși vor face apariția cu probabilitate mai mare în intervalul 16 — 18 august, dar și spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

La munte, până spre jumătatea acestei săptămâni, temperaturile vor fi în creștere, iar mediile valorilor diurne vor fi ajunge până la 25 de grade. În intervalul 14-18 august, vremea se va răci și maximele vor coborî până spre 14 grade. După 19 august, temperatura aerului va crește ușor și treptat până la valori medii diurne de 19-20 de grade. Valorile minime vor avea aproximativ aceeași evoluție. În intervalele calde mediile nocturne vor atinge 14-15 grade, iar în cele reci 6-7 grade. Instabilitatea atmosferică va fi mai pronunțată între 15 și 18 august, când sunt de așteptat și averse importante cantitativ.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 11-23 august 2014, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata