ANM: Vremea se va încălzi în toată ţara în această săptămână, dar se va răci din nou începând din 4 mai

Vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit în această săptămână în majoritatea regiunilor, însă, începând din 4-5 mai, temperaturile vor scădea din nou şi sunt posibile ploi însemnate, potrivit prognozei pentru intervalul 28 aprilie – 11 mai, publicat luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Astfel, în Muntenia, în prima săptămână, pe fondul creşterii mediei temperaturilor minime nocturne de la 7 la 11 grade şi cu medii ale temperaturilor diurne ce vor atinge 23 de grade, vremea va deveni caldă pentru acesta perioadă. Regimul termic va marca însă o scădere pe 5 şi 6 mai, când media maximelor nu va mai depăşi 15-16 grade, iar valorile nocturne vor fi, din nou, uşor mai mici decât în mod normal, cu o valoare medie de 7-8 grade Celsius.

Apoi, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni, se estimează o încălzire uşoară şi treptată a vremii, astfel încât media maximelor va ajunge la 21-22 de grade Celsius.

Probabilitatea de apariţie a ploilor slabe va fi mai ridicată pe 30 aprilie şi 1 mai, iar între 4 şi 6 mai aria precipitaţiilor va fi mai extinsă, iar cantităţile de apă pot fi în general moderate.

În Oltenia, pe parcursul primei săptămâni de prognoza, regimul termic va fi uşor mai ridicat decât în mod obişnuit. Astfel, temperaturile maxime vor creşte de la o medie de 19 grade pe 28 aprilie la 22 de grade pe 3 mai, iar media temperaturilor minime va fi de 9-10 grade.

În primele două zile ale celei de-a două săptămâni se va resimţi o răcire de 3-4 grade, însă, ulterior, valorile de temperatura vor fi în creştere uşoară şi treptată, mai ales la valorile maxime, care vor ajunge la o medie de 21 de grade Celsius în ultima zi a intervalului de prognoza.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi zilnic ridicată, iar în intervalul 4 — 6 mai cantităţile de apă pot fi local mai însemnate.

Totodată, în Dobrogea, în condiţiile creşterii treptate a valorilor termice, la sfârşitul primei săptămâni vremea va deveni uşor mai caldă decât în mod obişnuit, cu maxime diurne în jurul unei medii de 21 grade şi minime nocturne, în medie, de 11-13 grade. În primele zile ale celei de-a doua săptămâni se va resimţi o răcire de 2-3 grade, însă, ulterior, valorile de temperatura vor fi în creştere uşoara si treptata mai ales la valorile maxime diurne, care vor ajunge pe 11 mai la o medie de 20 de grade, în timp ce minimele vor fi, în medie, de aproximativ 11 grade.

Ploi slabe şi în general de scurtă durată se vor semnala cu o probabilitate mai mare pe 30 aprilie şi, din nou, după data de 4 mai.

În ceea ce priveşte Moldova, în prima săptămână, pe fondul creşterii mediei temperaturilor nocturne de la 6 la 10 grade şi cu medii ale maximelor diurne de 21-23 de grade, vremea va fi caldă pentru acesta perioadă. Pe 5 şi 6 mai, va avea loc o scădere a mediei maximelor spre 14-15 grade, iar cea a temperaturilor minime va scădea din nou spre aproximativ 6 grade, vremea devenind răcoroasă. Apoi, până la sfârşitul celei de-a două săptămâni, se estimează o încălzire uşoară şi treptată, astfel încât, pe dată de 11 mai, media maximelor va fi de 19-20 de grade, iar cea a minimelor, în jur de 8 grade.

Ploile, în general slabe cantitativ, pot fi prezente la nivel local pe tot parcursul intervalului de prognoza, dar cu o probabilitate mai mare în intervalul 4 — 7 mai.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata