ANM: Vremea va continua să fie capricioasă în majoritatea regiunilor, în intervalul 14 – 27 iulie

Regimul termic estimat de meteorologi pentru perioada 14 – 27 iulie 2014 se anunță unul la fel de oscilant precum cel din intervalul anterior, cu episoade de vreme călduroasă, dar și de ploi însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului la nivelul majorității regiunilor, reiese din prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), publicată luni.

Conform ANM, în Banat, în următoarele două săptămâni, valorile termice se vor menține ușor mai ridicate decât cele normale în această perioadă, temperaturile maxime se vor situa, în medie, între 28 și 31 de grade. Cele mai ridicate valori se vor înregistra în jurul datelor de 20, 21 și 27 iulie.

Temperaturile minime vor crește ușor în primele zile, apoi se vor menține relativ staționare. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în intervalul 14 — 19 iulie, când temporar se vor înregistra și cantități de apă mai însemnate, precum și în intervalul 21 — 25 iulie.

În Crișana, în prima săptămână, regimul termic se menține relativ staționar, cu medii ale maximelor în jurul valorii de 30 de grade și ale minimelor între 14 și 16 grade. Vremea se va răci ușor la începutul săptămânii viitoare, cu aproximativ două-trei grade Celsius, însă de miercuri valorile termice vor crește treptat. Pe parcursul nopților, temperaturile medii minime rămân neschimbate, în jurul a 16 grade. Ploile, sub formă de averse, însoțite de descărcări electrice, care vor avea și caracter torențial, vor fi prezente îndeosebi în jurul datei de 17 iulie, dar și în intervalul 21-23 iulie.

Potrivit prognozei ANM, în Transilvania, regimul termic diurn se va menține apropiat de cel normal în tot intervalul de prognoză, cu medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 26 și 28 de grade. Ușoare variații de temperatură sunt posibile în jurul datei de 17 iulie și, din nou, în intervalul 22-25 iulie. Valorile medii minime cresc cu aproximativ două grade Celsius în primele zile ale intervalului, apoi se vor menține relativ staționare, în jurul a 14 grade. Probabilitatea de apariție a averselor va fi ridicată pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, dar acestea vor fi pe arii mai extinse și temporar mai însemnate cantitativ între 16 și 19 iulie, respectiv în 22 și 23 iulie.

În Maramureș, până la sfârșitul primei săptămâni de prognoză, se vor înregistra maxime termice, în medie, de 28-29 de grade, apropiate de normele climatologice ale perioadei. În intervalul 22 — 25 iulie valorile termice vor marca o scădere ușoară, dar vremea se încălzește din nou spre sfârșitul intervalului. Minimele termice vor crește treptat în primele zile, apoi se vor situa, în medie, între 14-16 grade. În fiecare după-amiază sunt posibile ploi slabe, de scurtă durată, cu o probabilitate mai mare de apariție în perioada 21 — 26 iulie, când se vor acumula și cantități mai importante de apă.

Pentru Moldova, media maximelor termice se va menține aproape neschimbată, în jurul valorii de 28 de grade, pe parcursul celor două săptămâni. Totuși, pot apărea diferențe de la o zi la alta, în funcție de nebulozitate și de apariția precipitațiilor. Temperaturile medii nocturne vor marca o creștere treptată în primele zile, apoi se vor situa între 15 și 17 grade. Probabilitatea pentru averse, posibil însemnate cantitativ, va fi mai mare în intervalul 15 — 18 iulie și, din nou, între 22 și 24 iulie. În rest, doar trecător vor fi ploi slabe de scurtă durată.

Regimul termic în zona Dobrogei arată că intervalul de prognoză debutează cu o vreme normală din punct de vedere termic, cu valori medii maxime de 29 de grade și minime de 18-19 grade. În intervalul 16 — 18 iulie, datorită nebulozității temporar accentuate, valorile termice vor marca o scădere ușoară, apoi acestea vor crește treptat, ajungând la medii diurne de până la 30 de grade la sfârșitul intervalului și temperaturi nocturne de 19 — 20 de grade. Probabilitatea de apariție a ploilor în aversă, însoțite de descărcări electrice, va fi mai mare în perioada 15 — 23 iulie. În rest, după-amiaza sunt posibile ploi slabe, de scurtă durată.

În Muntenia, valorile termice se vor menține ridicate în primele trei zile ale intervalului, apoi vremea se va răci ușor, mediile maximelor situându-se în jurul a 28 de grade. În a doua săptămână de prognoză, temperaturile diurne se vor situa în jurul unor medii de 30 — 31 de grade, caracterizând o vreme călduroasă. Minimele nocturne vor crește cu până la trei grade grade Celsius, la începutul săptămânii, apoi se vor menține la medii în jurul a 17 grade. Probabilitatea pentru averse, posibil, mai însemnate cantitativ, va fi mai mare în perioada 15 — 18 iulie și, din nou, în jurul datei de 22 iulie. În rest, doar pe spații restrânse vor fi ploi slabe, de scurtă durată.

Potrivit prognozei ANM, în zona Olteniei, temperaturile maxime vor crește treptat, astfel că, la sfârșitul primei săptămâni, vremea va fi călduroasă, cu valori medii în jurul a 30 de grade. În intervalul 22 — 25 iulie, vremea se va răci ușor, până la medii de 28 de grade, apoi va intra într-un nou proces de încălzire. Valorile termice nocturne vor avea o evoluție similară și se vor situa, în medie, între 15 și 17 grade. În fiecare după-amiază sunt posibile averse slabe, dar între 15 și 18 iulie, respectiv între 21 și 23 iulie, crește probabilitatea de apariție a ploilor pe arii extinse și mai importante cantitativ.

La munte, în următoarele două săptămâni, valorile termice se vor menține ușor mai ridicate decât cele normale în această perioadă, temperaturile maxime urmând a se situa, în medie, între 18 și 21 de grade, cu cele mai ridicate valori la sfârșitul intervalului. Temperaturile minime vor avea oscilații nesemnificative de la o zi la alta, încadrându-se, în medie, între 9 și 12 grade. Temporar, se vor semnala averse în fiecare zi, însă între 14 și 20 iulie, precum și în intervalul 21 — 24 iulie, probabilitatea de a se înregistra cantități importante de apă, pe spații mai extinse, este ridicată.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 14 — 27 iulie 2014, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata