Anne Brasseur (APCE): Europa se confruntă cu o criză îngrozitoare; prin dialog putem găsi soluţii

Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE ), Anne Brasseur, a declarat joi, la Craiova, că în acest moment Europa se confruntă cu o criză îngrozitoare, iar dialogul este modul prin care se pot găsi soluții.

Anne Brasseur a afirmat că, în afara crizei din Ucraina, în Europa mai există și alte crize „pe care riscăm să le uităm”, iar din acest motiv trebuie să se concentreze pe combaterea corupției, combaterea excluziunii și oprirea unui val de xenofobie, de discurs încărcat de ură care se propagă din ce în ce mai mult în mediile politice europene.

„Din nefericire, Europa se confruntă cu o criză îngrozitoare, iar criza din Ucraina este probabil cea mai gravă situație, aș spune, chiar de după al Doilea Război Mondial. Dar există și alte crize pe care riscăm să le uităm. Din acest motiv ne concentrăm și pe alte subiecte din care vă voi evoca doar trei: primul este combaterea corupției, al doilea este combaterea excluziunii și al treilea este oprirea unui val de xenofobie, de discurs încărcat de ură care se propagă din ce în ce mai mult în mediile politice europene. Din acest motiv, rolul Consiliului Europei este din ce în ce mai important în această perioadă și revin la ce spuneați dumneavoastră, domnule prefect, valorile pe care le apărăm împreună sunt foarte importante pentru că fără ele nu se poate construi, iar un stat puternic are nevoie de instituții puternice bazate pe aceste valori. Din acest motiv, vă mulțumesc pentru toate eforturile pe care le depuneți în regiunea dumneavoastră și pentru cele depuse pentru integrarea populației de etnie romă. Desigur, programele se bazează pe idei care pot fi elaborate la scara Consiliului European, programele acestea vor fi urmate apoi de măsuri în planuri naționale, convenții, dar la nivel regional și local se joacă totul”, a afirmat președintele APCE în cursul unei întâlniri pe care a avut-o joi la sediul Consiliului Județean Dolj cu reprezentanții administrației publice județene și locale și parlamentari.

Anne Brasseur le-a spus celor prezenți că APCE, care grupează reprezentanții parlamentelor naționale din 47 de state europene, este o școală pentru toți membrii legislativelor naționale, pentru că astfel pot lua cât mai multe contacte cu cât mai multe țări, învață despre funcționarea parlamentelor și instituțiilor din toate statele membre și nu rămân concentrați doar asupra propriilor probleme.

„Dialogul primează în toate planurile și, din acest motiv, alaltăieri, la Paris, am avut o întrevedere cu domnul Serghei Narâșkin, președintele Dumei de Stat din Rusia. Este adevărat că după anexarea Crimeei în primăvară am suspendat dreptul de vot al delegației ruse în Adunarea Parlamentară, dar asta nu înseamnă cu dorim să ne mai vorbim. Nu violența este cheia problemelor cu care ne confruntăm, ci dialogul este modul prin care putem găsi o soluție la aceste probleme”, a spus președintele APCE.

După ce a făcut o prezentare succintă a județului Dolj și a atribuțiilor pe care le are în calitate de prefect al județului Dolj, Sorin Răducan a afirmat că, întrucât egalitatea și nondiscriminarea reprezintă obiectul de activitate al unei importante comisii a APCE, în județul Dolj există o importantă minoritate romă, mai precis 29.839 de cetățeni, iar eforturile administrației publice județene și locale au fost concentrate pe îmbunătățirea accesului la educație prin predarea în limba maternă de către profesori de rromani, iar mediatorii sanitari au avut un rol important în privința sectorului sanitar.

„Ca un exemplu de bună practică, la nivelul județului Dolj se implementează Acordul-cadru între Oficiul Francez pentru Imigrație și Integrare (OFII), Consiliul Județean Dolj și Instituția Prefectului Județului Dolj. Acest acord se referă la implementarea a unui program experimental pentru reinserția familiilor de cetățeni români de etnie romă care revin voluntar din Franța în localitățile de origine. Acordul prevede ca un număr de 20 de familii aflate în Nantes Metropole să fie sprijinite material de OFII pentru procesul de repatriere acolo unde au domiciliul în județul Dolj. Autoritățile administrației publice locale din județul Dolj sunt atașate valorilor democratice, respectând drepturile și libertățile fundamentale ale omului”, a spus Sorin Răducan.

La întâlnirea cu președintele APCE au participat Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, deputatul Ionuț Stroe, președintele Delegației Parlamentului României la APCE, senatorul PSD Mihai Fifor, senatorul PDL Mărinică Dincă, deputatul PSD Petre Petrescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata