ANRE introduce două variante de contract-cadru pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice

Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat în ședința de miercuri, 17 iunie, introducerea a două variante de contract-cadru pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, informează Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, print-un comunicat remis joi.

‘Pentru simplificarea contractului-cadru și facilitarea utilizării acestuia de părțile interesate au fost întocmite două variante de contract-cadru: contractul-cadru pentru serviciul de distribuție a energiei electrice încheiat între operatorul de distribuție și furnizor, situație în care partener contractual pentru operatorul de distribuție este furnizorul, în numele clienților finali cu care are încheiate contracte de furnizare; contractul-cadru pentru serviciul de distribuție a energiei electrice încheiat între operatorul de distribuție și utilizator, varianta în care partener contractual pentru operatorul de distribuție este utilizatorul rețelei electrice’, se precizează în comunicat.

Contractul-cadru pentru serviciul de distribuție a energiei electrice încheiat între operatorul de distribuție și furnizor ține seama de faptul că furnizorul asigură intermedierea între operatorul de distribuție și utilizatori. De exemplu, transmiterea preavizelor de deconectare se va face în toate situațiile de către furnizor, inclusiv atunci când măsura de deconectare a instalațiilor utilizatorului este inițiată de operatorul de distribuție.

Ca anexă la contractul de distribuție, au fost introduse Condițiile generale pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice, care prevăd obligația operatorului de distribuție de a achita utilizatorilor compensații conform Standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice sau despăgubiri pentru daune materiale datorate nerespectării de către operatorul de distribuție a indicatorilor de performanță stabiliți în standard, precum și în cazul întreruperilor datorate unor erori în operarea rețelelor electrice ale operatorului de distribuție.

În situația în care, pentru aceeași întrerupere, utilizatorul este îndreptățit să primească și o compensație și o despăgubire, acesta primește fie despăgubirea, fie compensația, respectiv pe cea care are valoarea cea mai mare.

De asemenea, a fost introdusă precizarea conform căreia costul verificării grupului de măsurare în cazul în care reclamația utilizatorului se dovedește a fi neîntemeiată se suportă o dată pe an de operatorul de distribuție, urmând ca, în situația unei noi reclamații neîntemeiate a utilizatorului, efectuată în următoarele 12 luni, costul să fie plătit de acesta din urmă.

În cadrul Condițiilor generale pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice se prevede că, în situația înlocuirii grupului de măsurare existent ca urmare a solicitării utilizatorului de schimbare a tipului de tarif, costul lucrărilor de înlocuire a echipamentului de măsurare și contravaloarea noului grup de măsurare sunt suportate de operatorul de distribuție.

Totodată, în situația în care grupurile de măsurare sunt amplasate în spații comune, de exemplu la parterul sau pe palierul blocului, sau pe domeniul public, operatorul de distribuție are obligația să ia măsuri pentru protejarea grupurilor de măsurare.

În cadrul Condițiilor generale pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice au fost introduse termene în care operatorul de distribuție are obligația să monteze sau să înlocuiască grupul de măsurare/elemente ale grupului de măsurare identificat de el sau sesizat ca fiind dispărut, defect ori suspect de înregistrări eronate.

‘Apreciem că modificările introduse prin noul ordin — care au ținut cont și de sesizările și solicitările primite din partea utilizatorilor/clienților finali, operatorilor de distribuție și furnizorilor cu privire la derularea contractelor pentru serviciul de distribuție — vor avea un impact pozitiv, deoarece au în vedere modificările substanțiale produse în piața energiei electrice după anul 2004 în ceea ce privește rolul operatorilor de distribuție, în special liberalizarea pieței de energie și separarea activităților de distribuție și furnizare a energiei electrice’, afirmă reprezentanții ANRE.

Ordinul nr. 90/ 2015 pentru aprobarea contractelor-cadru pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, aprobat miercuri, reprezintă forma revizuită a Contractului-cadru pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 43/ 2004 și completează și actualizează cadrul de reglementare privind furnizarea și distribuția energiei electrice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata