ANSVA: Examinarea cărnii de porc în vederea depistării trichinelozei este obligatorie

Examinarea în vederea depistării trichinelozei a cărnii provenite de la porcii sacrificați este obligatorie, iar neîndeplinirea acestei obligații de către proprietarii de animale va fi sancționată, de către inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, cu amenzi de până la 2.000 lei, se arată într-un comunicat al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

„În perioada imediat următoare, medicii veterinari care vor efectua examenul trichineloscopic vor fi instruiți, programul acestora fiind și el unul aparte, special conceput pentru ca toți cetățenii să poată avea acces la testul trichineloscopic. Acest program de lucru va fi extins înaintea Crăciunului, urmând ca pentru efectuarea examenului trichineloscopic cetățenii să aibă posibilitatea să se adreseze chiar și în week-end cabinetelor unde se efectuează analiza. Începând cu data de 8 decembrie, fiecare DSVSA județeană va informa publicul despre centrele unde se pot face examene trichineloscopice, precum și programul de lucru al acestora”, se spune în comunicat.

Potrivit statisticilor, cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar în perioada Sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradițional, se taie un număr mare de porci crescuți în sistem gospodăresc, iar o parte dintre consumatori achiziționează și consumă carne de porc comercializată clandestin, fără să testeze carnea prin examen trichineloscopic, punând în pericol sănătatea și viața tuturor celor care consumă carne neverificată, potrivit ANSVSA.

Pentru evitarea posibilelor toxiinfecții alimentare și a posibilei infestări cu parazitul Trichinella spp., Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă cetățenilor să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obținute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru această activitate, precum și din locuri sau spații neautorizate și nesupravegheate sanitar veterinar.

De asemenea, cetățenii sunt sfătuiți să nu cumpere carne proaspătă decât din unități autorizate, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, garantează că aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurată asistența sanitară veterinară permanentă.

„Țăranii români cresc porci în propriile gospodării, în principal pentru a-și asigura consumul în familie dar și pentru copiii sau rudele de la oraș. În condițiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unii români continuă să cumpere carne proaspătă sau produse și preparate din carne de porc sau chiar porci vii, crescuți în gospodărie, pentru sacrificare. S-au întâlnit situații în care unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătății acestora de către medicii veterinari. Sacrificarea porcului și consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave”, se spune în comunicat.

Conform ANSVSA, dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi și vor fi supuși unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariției unor complicații și reacții adverse.

Cetățenii sunt sfătuiți să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului.

„La intrarea în târg, solicitați medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor pe care doriți să le vindeți și a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg. Este interzisă sacrificarea porcilor și comercializarea cărnii în târgurile de animale și în vecinătatea acestora!”, recomandă ANSVSA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata