ANSVSA: Peste 9.200 de kilograme de produse din carne etichetate incomplet au fost retrase de la comercializare

14

Inspectorii sanitari veterinari din Braşov au retras de la comercializare o cantitate de 9.236 de kilograme de produse din carne etichetate incomplet şi au dispus incinerarea acesteia, potrivit unu comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

 ‘Deficienţa constatată de inspectorii DSVSA Braşov a fost cea de etichetare, în sensul în care produsele respective aveau menţionate pe etichetă o denumire generică, fără specificarea sortimentului. Pentru această neconformitate, unitatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă, în valoare de 2.000 de lei şi a fost dispusă măsura de retragere de la comercializare a unei cantităţi de 9.236 de kilograme din produsele etichetate incomplet şi dirijarea acesteia către incinerare’, precizează comunicatul citat.

Inspectorii DSVSA Braşov au demarat o anchetă, în urma sesizării primite din partea CJPC Braşov privind o suspiciune de comercializare a unor produse din carne, cu termen de valabilitate depăşit.

Verificările efectuate la unitatea care a realizat reambalarea produselor din carne au vizat controlul documentelor de recepţie ale produselor (documente de transport, de conformitate, etc.), procedura tehnică de recepţie, procedura de ambalare şi reambalare, cea de distribuţie a produsului finit şi trasabilitatea acestuia.

De asemenea, au fost verificate buletinele de analiză obligatorii pentru validarea noului termen valabilitate aplicat, la care nu s-au găsit neconformităţi, precizează ANSVSA.

Controalele au fost extinse şi la lista de distribuţie a produsului respectiv în anul 2013 şi de la începutul anului 2014 până în prezent, precum şi la stocurile de produs finit existente în depozitul unităţii respective.

‘În urma verificărilor, inspectorii ANSVSA au constatat că unitatea respectivă este autorizată sanitar veterinar pentru procesare, depozitare şi reambalare iar, la data controlului respecta normele şi cerinţele sanitare veterinare. După verificarea unităţii, s-a constatat că reambalarea produselor din carne s-a realizat cu respectarea legislaţiei în vigoare. După recepţia calitativă şi cantitativă a produselor, aceste sunt înregistrate în sistemul electronic de gestiune a datelor, cu numărul de lot al furnizorului.

Produsele primesc de la furnizor un termen de valabilitate pentru produsul vrac, care este menţionat pe declaraţia de conformitate. De la data recepţiei, în unitate se realizează ambalarea în vid a acestor produse doar în termenul de valabilitate emis de furnizor pentru produsul ambalat vrac (15 zile). Capetele şi feliile de salam crud-uscat, ambalate în vid au termenul de valabilitate de 42 de zile de la data ambalării, termen de valabilitate validat prin buletine de analize efectuate de către laboratoare acreditate RENAR’, se precizează în comunicatul ANSVSA.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata