ANSVSA: Un caz de „boala limbii albastre”, diagnosticat în România

Un caz de „boala limbii albastre” (Bluetongue) a fost diagnosticat în România, pe 22 august a.c., fiind vorba de o boală care nu a evoluat pe teritoriul țării noastre până în prezent, se arată într-un comunicat remis luni, 25 august, de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

‘Mai mulți proprietari de bovine din județul Buzău au solicitat, pe data de 21 august a.c., prezența medicului veterinar, pentru că animalele deținute prezentau semne de boală. După examinarea animalelor, medicul veterinar a constatat leziuni bucale, mamare și podale, semne clinice care pot fi atribuite bolii limbii albastre și a prelevat probe de sânge de la acestea, probe care au fost trimise spre analiză laboratorului din cadrul DSVSA Buzău. În urma examenului serologic realizat, s-a constatat că probele sunt pozitive pentru ‘boala limbii albastre’ (Bluetongue).

Ulterior prelevării probelor, medicul veterinar a fost solicitat și de către alți proprietari de bovine din zonă, pentru că animalele lor prezentau semne clinice similare, cu intensități și localizări diferite. DSVSA Buzău a trimis o echipă de specialiști în zonă care a prelevat probe de sânge și de la aceste animale. Și aceste probe analizate au avut rezultat pozitiv pentru boala limbii albastre’, se arată în comunicatul citat.

Potrivit comunicatului, în urma suspiciunii apariției acestei boli, probele de sânge prelevate au fost expediate către Laboratorul Național de Referință, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA).

‘Probele, analizate în cadrul IDSA în data de 22 august 2014, au avut rezultate pozitive pentru ‘boala limbii albastre’. Conform procedurilor, ANSVSA a notificat statele membre ale Uniunii Europene și pe cele membre ale Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), despre apariția acestei boli pe teritoriul României. De asemenea, ANSVSA a convocat Grupului Național de Experți pentru ‘Bluetongue’, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea limitării difuzării bolii la efectivele de animale receptive’, se mai spune în comunicat.

Specialiștii ANSVSA susțin că ‘boala limbii albastre’ nu afectează omul, dar produce pagube economice.

‘Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înțepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides și nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele și are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcție de situație, morbiditatea putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv’, se subliniază în comunicat.

În Europa, în momentul de față, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud precum: Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franța, Portugalia, Grecia și Bulgaria. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata