Antidot din planta de tutun, în luptă împotriva virusului Ebola

Așa-numitul „ser minune” folosit pentru a-i trata pe cei doi cetățeni americani bolnavi de Ebola este bazat pe anticorpi extrași din planta de tutun, conform unui material publicat de Reuters.

Acest tratament, care a fost testat doar pe cobai, în condiții de laborator, se bazează pe un tip de proteine, anticorpi monoclonali, care se atașează de corpul virusului Ebola și-l inactivează.

Timp de mai multe decenii, marile companii din domeniul biotehnologiilor au produs astfel de anticorpi prin dezvoltarea unor culturi de celule modificate genetic, prelevate de la șoareci, în bioreactoare metalice. Însă, în cazul noului tratament împotriva Ebola, „ZMapp”, dezvoltat de compania Mapp Pharmaceuticals, anticorpii sunt produși în fabricile de procesare a tutunului din cadrul Kentucky Bioprocessing, o subdivizie a companiei Reynolds American. La aceste fabrici de procesare a tutunului au fost obținuți anticorpi monoclonali ce au primit denumirea de „planticorpi”.

„Tutunul reprezintă un excelent vector pentru producerea acestor anticorpi pentru că este ieftin și foarte eficient în obținerea planticorpilor”, conform lui Erica Ollmann Saphire, profesor la Institutul de Cercetare The Scripps, expert în bolile hemoragice virale așa cum este Ebola. Tutunul folosit în acest scop „este crescut în sere (…) și este mult mai ieftin decât culturile de celule”.

În cadrul metodei standard de inginerie genetică, ADN-ul este introdus într-o bacterie care astfel produce o proteină ce poate fi folosită în lupta împotriva bolii. Metoda concurentă folosește plante în locul bacteriilor. În cazul tratamentului împotriva Ebola, compania Mapp folosește planta comună de tutun, Nicotiana benthanmianas.

Procesul este foarte asemănător. O genă este introdusă în virus care apoi este folosit pentru a infecta o plantă de tutun. Virusul acționează ca un cal troian miniatural, introducând ADN-ul modificat genetic în corpul plantei. Apoi, celulele infectate cu acest virus contaminat genetic produc proteina dorită. În ultimă instanță, frunzele de tutun sunt recoltate și procesate pentru a extrage această proteină. După extracție, proteina este purificată pentru a putea fi folosită.

Planta de tutun crește foarte repede conform unui purtător de cuvânt al companiei Reynolds American. După doar o săptămână de la introducerea genelor poate începe procesul de recoltare și extragere a proteinei.

Proteina obținută de compania Mapp Pharmaceuticals este un anticorp monoclonal, asemănător anticorpilor obișnuiți, produși de organism pentru a se apăra de infecții, dar are o mare afinitate pentru un anumit tip de celule, printre care și celulele virale care produc Ebola. Proteina se atașează de celulele virale și le anihilează.

Pentru moment, acest ser miraculos a fost produs în cantități foarte mici și pentru a putea fi folosit ca tratament la oameni trebuie să fie aprobat de Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA.

În prezent nu există niciun tratament pentru a combate acest flagel foarte virulent, apărut în 1976. Mortalitatea în cazurile de îmbolnăviri de Ebola variază între 60% și 90%. Epidemia, fără precedent, care afectează Liberia, Sierra Leone și Guineea, s-a soldat deja cu moartea a circa 900 de persoane. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata