Antreprenorii români din Marea Britanie au creat afaceri de milioane de lire sterline şi estimează creşteri semnificative

Fie că îşi desfăşoară activitatea în sectoare tradiţionale ale industriei şi serviciilor, fie că deţin companii din domeniul IT, antreprenorii români din Marea Britanie au construit afaceri de milioane de lire sterline şi estimează creşteri semnificative în perioada următoare.

George Beţianu este proprietarul grupului de companii Riverside Group London Limited, care are 700 de angajaţi, dintre care aproximativ 500 sunt români. Grupul cuprinde şase firme în domeniul serviciilor de taximetrie, industriei alimentare, serviciilor de asistenţă medicală, serviciilor de curăţenie, o agenţie de recrutare personal şi o agenţie de turism.

Când a ajuns în Marea Britanie, în 1991, avea în buzunar 50 de dolari şi nu ştia decât două expresii în limba engleză — ‘Bună ziua!’ şi ‘Mulţumesc!’. Prima firmă a înfiinţat-o în 1995 — Media Cars, pentru servicii de taximetrie, şi este acum cea mai mare din cadrul grupului, cu o cifră de afaceri de 5 milioane de lire sterline în 2013.

Înainte de a pleca din România, George Beţianu a practicat boxul de performanţă, timp de 17 ani, la clubul Steaua şi a făcut parte din lotul olimpic. Începutul în Anglia a fost dificil — ‘Învăţam în fiecare zi cuvinte în limba engleză. După şase luni de zile am cumpărat o maşină şi aşa am început să fiu taximetrist, acesta fiind primul job oficial pe care l-am avut’, spune Beţianu.

Cea mai tânără în grupul de companii firma de produse din carne Maestro, pe baza unor reţete româneşti, cu o cifră de afaceri de trei milioane lire sterline, are cea mai rapidă creştere şi le va depăşi pe celelalte, a estimat proprietarul Riverside Group London, la o întâlnire cu jurnalişti români, la Londra, la începutul lunii martie.

Beţianu intenţionează să extindă această afacere prin dezvoltarea unui lanţ de magazine alimentare. ‘Am multe cunoştinţe care organizează petreceri, conferinţe, evenimente diferite şi încerc prin această afacere să promovez gustul românesc’, afirmă patronul Riverside Group London.

Pe Emi Gal, 27 de ani, CEO-ul unei companii de milioane de dolari, presa l-a numit ‘copilul minune al online-ului românesc’ şi ‘Zuckerberg al României’. La 10 ani a început prima ‘afacere’, realizând cărţi de vizită profesorilor de la şcoală, iar la 20 de ani a plecat din România şi s-a mutat la Londra. Emi Gal a creat în România compania Brainient, specializată în tehnologie pentru piaţa de video advertising, şi a reuşit să-şi dezvolte ideile la Londra şi New York, reuşind să atragă finanţări de circa patru milioane de dolari de la fonduri de investiţii cu capital de risc şi ‘business angels’.

Afacerea sa oferă caracteristici interactive clipurilor postate online, ajutând clienţii să îşi crească veniturile din publicitate. ‘Dacă aş fi rămas în România nu aş fi ajuns atât de departe’, spune Emi Gal, adăugând că în Marea Britanie şi SUA sunt mulţi clienţi şi mulţi bani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata