Anul 2015 poate aduce falimentul marilor dezvoltatori imobiliari, dar şi mari reduceri de preţ

Anul 2015 pare a fi cel în care se poate consemna falimentul marilor dezvoltatori imobiliari, dar și mari reduceri de preț ce vor face zona imobiliară mai atractivă în anii următori, este concluzia unei dezbateri organizate la București de Institutul de Relații Internaționale și Cooperare Economică (IRICE).

Cifrele anului 2014 au fost încurajatoare, calculele medii arătând scăderi medii de prețuri, de circa 25% în anul trecut cu maxime de 35% în zona case, vile și terenuri centrale. Aceste reduceri au fost sensibile și arată o tendință de normalizare a pieții și de racordare la posibilitățile economice ale clienților, dar mai este nevoie de încă trei-patru ani de scăderi similare pentru a se obține prețurile normale, se arată într-un comunicat al IRICE, transmis, marți.

,,Anul 2015 va aduce noi scăderi marcante de prețuri, iar reducerile în sectorul imobiliar vor fi de până la jumătate din actualele prețuri. Tendința este aceeași: piața să se stabilizeze la circa 200 de euro pe metrul pătrat construit și investiția imobiliară să redevină atractivă pentru cumpărători. O statistică interesantă a arătat că cine a cumpărat anul trecut o proprietate a pierdut deja 20% din valoare. Scăderea de valoare, de la 1.200 — 1.300 euro pe metrul pătrat construit, la 650-450 de euro, nu reprezintă decât un început, timid, al normalizării pieței proprietăților imobiliare românești’, au fost de părere specialiștii prezenți la dezbatere.

Dezbaterea despre piața locuințelor și apartamentelor a reunit specialiști din domeniul imobiliarelor, precum: economiști bancari, experți imobiliari, firme de brokeraj imobiliar și reprezentanți ai fondurilor de investiții imobiliare din străinătate.

,,Evoluția pieței imobiliare, în 2015, va fi în continuare una negativă, mult accelerată de agravarea crizei economice la nivel european și mondial, reducerea economiei românești și în acest an, piedicile în fata creditării, fiscalitatea ridicată, prognozele economice negative. Cel mai afectat de scăderile de prețuri va fi palierul proprietăților din zonele periferice și de provincie și zona vilelor de vacanța cu reduceri de circa 50% și o nouă scădere de 40%-50% este prognozată pentru zona proprietăților din București‘, au precizat cei prezenți la dezbatere.

Apariția pe piață a peste 120.000 de apartamente, vile și case ce au fost deja confiscate de bănci, ca urmare a dificultăților financiare ale proprietarilor, în 2014, va accelera scăderile de prețuri. La fel ca în 2014, peste 70% dintre achizițiile imobiliare se vor derula și în 2015 în cadrul executărilor silite, ce oferă prețuri de 300 până la 250 de euro pe metru pătrat construit în București, în zonele premium.

Conform prognozelor prezentate în cadrul dezbaterii IRICE, prețurile terenurilor în București, după ce au cunoscut deja o scădere cu 50%  în 2014, se vor diminua din nou cu încă 50%, la un preț inferior celui de 50 euro/mp, în centrul Bucureștiului ceea ce va permite în viitor reînceperea construcțiilor la noile prețuri reduse. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata