Anul Nou Evreiesc – Rosh Hashanah (Roş Haşana)

Evreii sărbătoresc – Anul Nou – Rosh Hashanah (Roș Hașana), în ebraică „cap de an”, în zilele de 24 și 25 septembrie 2014.
Cărțile sfinte spun că această perioadă, a Anului Nou, este dedicată exclusiv judecății, soarta omului urmând să se pecetluiască la următoarea mare sărbătoare, Yom Kippur, ziua ispășirii. Zilele dintre Rosh Hashanah și Yom Kippur (zece la număr) sunt considerate ca făcând parte din procesul sărbătorii și sunt numite în ansamblu ”Cele zece zile ale căinței”. Aceste zile au o încărcătură religioasă aparte, culminând cu Ziua Răscumpărării (Yom Kippur).

Sărbătoarea de Rosh Hashanah este cunoscută și ca Yom Teru’ah (Sărbătoarea Trâmbițelor) ziua când se aniversează crearea omului, a lui Adam (pe 25 Elul a început crearea Universului, astfel că Rosh Hashanah este a șasea zi a Creației, ziua în care a fost creat Adam).

Oriunde s-ar afla în lume, evreii respectă cu sfințenie tradițiile de Rosh Hashanah. În aceste zile se sună din shofar, un instrument tradițional făcut dintr-un corn de berbec. Obiceiul face trimitere la ceea ce este scris în Biblie: „Treziți-vă din somnul vostru, voi, cei adormiți, și amintiți-vă de creatorul vostru”. De asemenea, evreii merg la o apă sau la un turn de apă și își aruncă în mod simbolic păcatele.

În aceste zile se mănâncă, în primul rând, măr înmuiat în miere (ca să prefigureze un an dulce), cap de pește (pentru ca fiecare să fie „cap” și nu „coadă”), rodii și multe alte fructe. Un salut obișnuit în această perioadă, în afară de „Șana Tova” („Să ai un an bun”), este Chativah Tova sau un înscris pozitiv în cartea lui Dumnezeu.

Conform calendarului iudaic, anul care începe poartă cifra de 5775. Anul Nou evreiesc nu are o dată fixă, deoarece calendarul iudaic este lunar, schimbându-se după apariția astrală a Lunii. De obicei, sărbătorile de Anul Nou Evreiesc sunt în lunile septembrie sau octombrie.

Rosh Hashana începe ciclul celor mai importante sărbători evreiești, fiind urmată, la numai zece zile, de cea mai mare sărbătoare evreiască, Yom Kippur — „Ziua pocăinței”. (AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata