APADOR-CH: Declaraţiile pe proprie răspundere împiedică votul; trebuie eliminate din lege

APADOR-CH cere Guvernului eliminarea din lege, până la turul doi al alegerilor prezidențiale, a declarației pe proprie răspundere prin care o persoană se angajează să nu voteze multiplu și susține că mulți cetățeni au fost împiedicați să-și exercite dreptul de vot pe motiv că s-au terminat formularele pentru această declarație.

”După atâtea ordonanțe de urgență emise în lipsa unei urgențe reale, este momentul ca Guvernul să folosească și în mod corect această cale de reglementare, pentru a interveni în cel mai scurt timp, până la turul doi al alegerilor, pentru eliminarea unei cauze evidente de împiedicare a exercitării normale a dreptului de vot”, afirmă directorul executiv al organizației, Maria-Nicoleta Andreescu, potrivit unui comunicat transmis luni.

Potrivit acesteia, trebuie modificat textul art. 44 al. 4 din Legea nr. 370/2004, dar și HG nr. 709/2014 prin eliminarea din aceasta a modelului declarației pe propria răspundere care este folosit la alegeri.

”Recent încheiatul tur 1 al alegerilor prezidențiale a dovedit inutilitatea și nocivitatea unei condiții stupid-birocratice impuse prin lege cetățenilor care votează în altă localitate decât cea de domiciliu sau în străinătate, și anume cea de completare a unei declarații pe proprie răspundere, prin care se angajeaza să nu voteze multiplu (de mai multe ori). (…) Procesul de votare a fost grav îngreunat/întârziat din cauza duratei mari de timp necesare completării acestui formular, consecința fiind că mai mulți cetățeni au așteptat ore întregi la cozile formate în fața secțiilor de votare, unii dintre aceștia nereușind să mai acceadă în secția de votare până la ora încheierii votării”, arată sursa citată.

Totodată, oficialul APADOR-CH susține că declarația pe proprie răspundere nu este o măsură „antifraudă”, ci o modalitate birocratică de a împiedica dreptul de vot.

În context, ea subliniază că votul multiplu constituie infracțiune potrivit Codului Penal iar persoana care votează de mai multe ori va răspunde penal indiferent dacă a dat sau nu o declarație.

”În primul rând, completarea unei declarații prin care o persoană se angajează să nu voteze multiplu este inutilă și hazliu-absurdă, întrucât votul multiplu constituie infracțiunea prevăzută de art. 387 Cod penal (frauda la vot). (…) În al doilea rând, completarea declarației pe proprie răspundere nu este necesară nici pentru a ține o evidență a persoanelor care votează și nu sunt prevăzute în listele electorale permanente, deoarece, potrivit art. 9 din Legea nr. 370/2014, aceste persoane care votează în altă localitate decât cea de domiciliu sau în străinătate sunt evidențiate distinct, într-un tabel separat de lista permanentă”, precizează Andreescu.

În situația în care se suspectează un vot multiplu, soluția logică este compararea acestor tabele separate întocmite în secțiile de votare, iar nu a declarațiilor pe proprie răspundere, care nu fac altceva decât să repete datele privind votanții „suplimentari” cuprinse în tabelul separat, adaugă directorul executiv al APADOR-CH. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata