Apel către părinţi: Petreceţi minimum o oră de calitate zilnic cu copiii voştri

Părinţii din România sunt îndemnaţi să petreacă cel puţin o oră de calitate, zilnic, cu copiii lor, în cadrul unei campanii lansate de lideri de opinie precum Andreea Marin, Virgil Ianţu şi Tili Niculae, postul de radio Itsy Bitsy FM, parlamentari şi specialişti, cu susţinerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

„Dacă nu avem noi subtilitatea de a înţelege ce le lipseşte copiilor, e grav. Veţi păţi cum am păţit eu, acum un an, când am găsit un bilet pe patul meu, seara la culcare, în care copilul îmi făcuse o inimioară, iar dedesubt scria: „Astăzi când mi-ai spus că nu ai timp să vorbeşti, pentru că ai de lucru, eu doar voiam să stau cu tine”. Mi-am învăţat lecţia, credeţi-mă. (…) În ultimul an, consider că am evoluat foarte mult din acest punct de vedere. Am petrecut mult timp cu ea. Serile adormim împreună, citim şi discutăm despre ceea ce citim. Ruga de seară nu e doar rugăciunea pe care o ştim din străbuni, ci o spunem şi cu cuvintele noastre”, a declarat Andreea Marin, în conferinţa de presă prilejuită de lansarea campaniei.

Ea a adăugat că acum dedică zilnic două ore în mod exclusiv timpului petrecut cu fiica sa şi o ajută să îşi facă temele, chiar dacă şi-a dat seama că aceasta nu are nevoie de ajutor propriu-zis, ci îşi doreşte doar să fie alături de mama sa.

Virgil Ianţu a subliniat că, în cazul în care părinţii nu vor acorda atenţie copiilor, s-ar putea să constate mai târziu că aceştia renunţă să mai adreseze întrebări, devin mai tăcuţi, retraşi sau chiar violenţi şi fac parte din anturaje nepotrivite.

„Eu nu vreau să repet greşelile pe care le fac alţi părinţi. Nu vreau să le repet cu copilul meu. Riscăm să pierdem atâtea lucruri frumoase din formarea copilului. Eu, poate din instinct, poate din dragoste, am fost alături de fetiţa mea, care acum are zece ani şi jumătate, din momentul în care era în burtică. (…) Contează emoţia, energia pe care o oferi copilului de când se formează el acolo în burta mamei. Am un copil fericit şi se vede asta”, a spus el.

Preşedintele ANPDCA, Gabriela Coman, a precizat că, potrivit statisticilor, cele mai multe cazuri de abuz şi neglijenţă faţă de copii se petrec în familie, abuzul emoţional fiind forma cea mai des întâlnită.

„Am întâlnit situaţii în care (…) din ce în ce mai mulţi copii sună la „Telefonul copilului” nu neapărat pentru a reclama un abuz, un caz de violenţă. Știm cazul unui băieţel care a sunat de multe ori (…) spunând că nu are cu cine să vorbească. E o situaţie care, cu siguranţă, îţi dă de gândit şi te zdruncină puţin”, a mărturisit ea.

Directorul general Itsy Bitsy FM, Nadia Tătaru, a precizat că o oră de calitate petrecută zilnic cu copiii ar putea preveni tulburările comportamentale din ce în ce mai răspândite în rândul acestora, inclusiv sindromul ATPC (Angered Temper Choleric Progression, care mai poate fi tradus şi ca absenţa Timpului de Calitate cu Părinţii). Ea a atras atenţia şi asupra faptului că, potrivit unui studiu realizat în 2016, şase din zece copii simt nevoia să petreacă mai mult timp cu părinţii, deşi doar 24% dintre părinţi simt la fel.

Campania, care se va desfăşura pe tot parcursul anului, a debutat cu demersurile făcute de iniţiatori pentru ca 1 iunie să devină zi naţională liberă, astfel încât părinţii şi copiii să aibă ocazia să petreacă mai mult timp cu copiii lor. Românii care susţin iniţiativa sunt chemaţi să se alăture pe pagina de Facebook dedicată acestui obiectiv. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata