Apicultorii români, între faliment şi supravieţuire

Apicultorii români solicită sprijinul Ministerului Agriculturii pentru a face faţă „situaţiei disperate” din acest an, în care ploile excesive şi vremea nefavorabilă au redus semnificativ producţia de miere şi au afectat familiile de albine, susţinând că 2016 va fi un „an dezastruos”, unul dintre cei mai slabi din ultimii 30 de ani.

„Suntem într-o situaţie disperată, între faliment şi supravieţuire, pentru că nu s-a făcut nimic din cauza ploilor. Dăm suplimente nutritive, zahăr şi hrană albinelor, practic le stimulăm în perioada în care trebuia să fim la cules la rapiţă şi la salcâm, iar teiul este aproape terminat. Am făcut nişte cheltuieli extraordinare şi apicultorii nu mai au efectiv ce să le dea albinelor să mănânce. Va fi un an dezastruos. Eu sunt din 1985 în această structură şi nu am mai întâlnit aşa ceva, iar mulţi apicultori mai vârstă au spus că nu li s-a mai întâmplat niciodată ca în perioada de rapiţă, de salcâm sau de tei să stea cu sticla de sirop şi să le dea de mâncare albinelor. Practic, anul acesta am dat de trei ori mai multă mâncare decât într-un an normal, respectiv peste 15 kilograme de zahăr sau sirop pe familia de albine ca să le menţinem în viaţă, nu ca să facem producţie”, a declarat, marţi, 14 iunie, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Acesta a precizat că au solicitat în urmă cu trei săptămâni ajutorul Ministerului Agriculturii pentru acordarea unei scheme de minimis în sector, dar deocamdată nu au primit răspuns.

„Am făcut o adresă de vreo trei săptămâni către ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pentru acordarea unui ajutor de minimis, dar, deocamdată, nu avem niciun răspuns. Acum suntem în pragul de a-i putea da o situaţie clară cu pagubele pe fiecare judeţ în parte”, a adăugat Fetea.

În opinia preşedintelui ACA, la ora actuală nu pot fi făcute niciun fel de estimări în privinţa producţiei de miere din 2016, deoarece s-a realizat foarte puţin la rapiţă, salcâm şi tei, singura speranţă fiind producţia de miere la floarea soarelui, dar, şi în acest caz, numai dacă nu se vor înregistra secetă şi temperaturi extreme.

„Nu pot spune nimic despre producţie pentru că efectiv nu s-a realizat. La rapiţă avem doar 15—20 % din producţie şi doar în două-trei zone din ţară, pentru că în rest nu s-a făcut nimic, la salcâm este la fel, mai puţin de 20%, iar la tei mai nimic. Raportul trimis la minister este doar pentru perioada de primăvară, inclusiv luna mai, dar situaţia continuă şi în iunie. Am rămas şi fără albine, pentru că ele nu aşteaptă ajutorul statului. Situaţia este dezastruoasă şi apicultorii nu mai ştiu ce să facă. Au cheltuit tot, producţie nu au ca să vândă, iar de patru luni cu asta de ocupăm: hrănim albinele în loc să valorificăm. Rămâne să vedem ce facem la floarea soarelui, dar şi aici, dacă vor apărea călduri extreme şi secetă, dacă temperaturile trec de 35 — 40 de grade, se duce şi floarea soarelui”, a subliniat Ioan Fetea.

Potrivit sursei citate, cele mai afectate zone sunt vestul, centrul şi sudul ţării, doar în Moldova înregistrându-se o situaţie ceva mai bună la salcâm, în două-trei masive de pădure.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, şi deţine un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

ACA este o asociaţie înfiinţată în 1958, singura cu acoperire naţională, care are 40 de filiale judeţene şi societăţi comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele şi materialul genetic necesar. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata