Aplicaţiile smartphone-urilor, surse de informare pentru serviciile secrete

Agenţia americană de informaţii care se ocupă de interceptarea comunicaţiilor (NSA) şi omoloaga sa britanică GCHQ colectează date despre utilizatorii aplicaţiilor pe smartphone, indiferent dacă acestea sunt Facebook sau Google Maps, a relevat luni New York Times, citată de AFP.

După dezvăluirile despre colectarea metadatelor telefonice, recuperarea SMS-urilor şi supravegherea platformelor de jocuri online, noi documente furnizate de fostul consultant al NSA, Edward Snowden, adaugă un plus de informaţii despre activităţile de supraveghere ale serviciilor de interceptare.

Potrivit Times, care citează aceste documente, de fiecare dată când cineva utilizează o aplicaţie pe smartphone-ul său, acest program face să apară o cantitate de date despre localizarea utilizatorului, lista contactelor sale, date pe care NSA şi GCHQ britanic le recuperează în cadrul vastelor lor programe de colectare.

Astfel, un raport citat de cotidian notează că orice actualizare a sistemului de exploatare Android trimite în reţea 500 linii de date despre istoricul smartphone-ului şi utilizatorul său, date captate de agenţiile de informaţii.

‘Comunicaţiile persoanelor care nu sunt ţinte străine valide nu interesează NSA’, a răspuns agenţia solicitării de clarificări a AFP, repliindu-se în spatele liniei sale de apărare obişnuite.

Agenţia ‘nu face profilul americanilor obişnuiţi. Noi colectăm doar comunicaţiile ţintelor străine potrivit legii din motive de supraveghere şi contraspionaj ale ţintelor străine, oricare sunt mijloacele tehnice utilizate de acestea’, a afirmat o purtătoare de cuvâmt a NSA, Vanne Vines.

Această supraveghere a aplicaţiilor smartphone-urilor este descrisă ca o ‘pepită’ (bucată de aur nativ) într-un document al NSA datând din 2010.

Numai în anul 2007, agenţia americană ar fi consacrat 767 milioane de dolari acestui program, adică de patru ori mai mult decât în anul precedent, potrivit altui document citat de Times.

În faţa scandalului provocat de amploarea supravegherii NSA, preşedintele Barack Obama a anunţat o încadrare mai strictă a activităţilor sale de colectare a metadatelor telefonice (informaţiile despre durata apelurilor şi numerele apelate de la un telefon).

Însă nu s-a spus nimic despre supravegherea programelor informatice susceptibile să permită accesul la datele personale, observă AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata